Zaradite i do 15 prosečnih plata uploadujući video klipove na Youtube

Treći u seriji intervjua u kojima mi je cilj da predstavim širu sliku internet marketing sveta i prikažem što više načina na koje je moguće legitimno zaraditi preko interneta (čak i u Srbiji) vodću sa sagovornicima Milanom i Markom.
 
Milan i Marko vlasnici su uspešnih Youtube kanala sa ogromnim brojem pregleda na dnevnom nivou, koje su monetizovali saradnjom sa Youtube partnerskim mrežama. Kako su u tome uspeli, kako su počeli i na šta treba obratiti pažnju saznajte u redovima ispisanim u nastavku ovog podužeg teksta.
 
Kako sam na mnogo mesta na internetu nalazio polu tačne informacije, odlučio sam omogućiti vam pristup do pravih, proverenih informacija o ovom načinu zarade.
 

Napomena: Milan i Marko ne sarađuju direktno sa Youtube (ne zarađuju pomoću Youtube partnerstva *Youtube Partnership*), nego to rade u saradnji sa mrežama koje su nezavisni Youtube partneri. Dakle za zaradu ne koriste opciju “monetization” video klipova (zarada preko AdSense), već to čine ugovorom sa nezavisnim partnerom kojih zaista ima mnogo.
Priča o nezavisnim partnerima, i kakve su razlike između saradnje sa njima i saradnje direktno sa Youtube, počinje od 12. pitanja.

 
 
Youtube zarada
 
 
1. Molim vas predstavite se.
 
Milan:

 • Ja sam Milan Jevremović, osnivač i suvlasnik HDPLAY Gaming kanala.

 
Marko: 

 • Pozdrav, Zovem se Marko Novaković, diplomirani inžinjer mašinstva, srećno oženjen, otac dvoje dece.

 
 
2. Predstavite nam i svoje kanale.
 
Milan:

 • HDPLAY Gaming kanal je YouTube kanal koji se bavi gameplay, walkthrough, preview, review, giveaway itd. najnovijih igara za PC, XBOX360 i Playstation 3. Pored HDPLAY-a, imamo još nekoliko kanala sa istom temom samo za različite platforme, kao što je recimo HD TouchPlay koji se bavi igrama za mobilne telefone, CGO Play (Casual Games OnlY) koji se bavi casual i indie igrama, HDPLAY Sports koji se bavi samo sportskim igrama i HDPLAY Reloaded koga smo otvorili od skora i koji se bavi MMO i Multiplayer igrama.
 • Kanal trenutno ima četvoro zaposlenih. Pored mene, tu je još drugi vlasnik Marko Matošević čiji je posao da pravi walkthrough-e za većinu novih AAA igara (kao što su Call of Duty, Assassin’s Creed, Hitman i sl.), zatim Denis Justament koji je zadužen za first look, comparison (upoređivanje), guide i igre za mobilne telefone i na kraju tu je jedna ženska osoba tj. moja devojka Marija Savić koja se bavi casual i indie igrama.

 

Marko:
 • Kanal SerbianFailBlog je internacionalni kanal napravljen sa nameron da razonodi i zabavi ljude širom sveta sa raznim smešnim i manje smešnim kompilacijama sastavljenih od raznih videa nađenih na netu.

 
 
3. Kako ste došli na ideju za ovim načinom zarade?
 
Milan: 

 • HDPLAY je počeo sa radom u martu ove godine kada smo Marko Matošević i moja malenkost, odlučili da napravimo kanal koji će biti fokusiran na first look, gameplay i guide videe tada popularnih igara kao što je recimo SWTOR i LOTRO igre koje smo tada obojca aktivno igrali.
 • Marko, poznatiji kao “MastaZajeb”, je tada imao guild-e tj. kinship-e čiji je on bio osnivač tako da smo pravili gomilu kvalitetnog gameplay i guide videa. Pre toga, HDPLAY kanal se zvao 10MG Productions čiji sam ja bio jedini vlasnik i tada se kanal bavio Best Upcoming Games montažama ili kako to mi volimo da kažemo “kolažima”.

 
 

Marko:
 • Na ideju sam došao sasvim spontano pre 3 godine, dok sam gledao u to vreme veoma popularni kanal “failblog”, pa sam pomislio zašto se i sam ne bih oprobao u tim vodama, napravio sam jednu, drugu kompilaciju… tako je sve i počelo.

 
 
4. Ukratko nam opišite kako ceo sistem funkcioniše.

Milan: 

 • Uf, teško je to ukratko opisati. Sve se u principu svodi na dobru ogranizaciju koju imamo. Mi unapred znamo za većinu igara koja se će se pojaviti na tržištu. Ako je u pitanju neka popularna igra, naručimo kopiju od našeg dobavljača i obično je dobijemo 2-3 dana ranije, pre zvaničnog izlaska na tržište. Dogovorimo se ko će od nas trojce odraditi walkthrough, review i first look i to je to. Svako je zadužen ili bolje rečeno “fokusiran” na neki žanr. Tako recimo ako se pojavi šuterska igra – to radi Marko ili Denis, ako se pojavi strategija ili Avantura to radim ja jer sam ljubitelj takvih igara. Kada odradimo videe, sačekamo zvanični “release date” i upload-ujemo igre na kanal. To je onako ukratko.

 
 
5. Kako pravite video, koliko vremena treba odvojiti za svaki?
 
Milan: 

 • Pa treba realno dosta vremena, pogotovo kada se rade igre za koje je potrebno više razmišljanja, što je ruku na srce retkost u igračkoj industriji danas jer se 90% naslova svodi na “bezumno” napucavanje ili su tu in-game guide-ovi koji te bukvano vuku za rukav prvi svakoj malo težoj zagonetki ili zadatku. Ali kada bi računali vreme potrebno da se snimi neka igra i postavi na youtube to bi izgledalo otprilike ovako:
 • 10-40min skidanja igre (ukoliko se radi o Steam verziji, koju koristimo u 90% slučajeva kada se radi o PC platformi)
 • 30-45min da se snimi samo fisrt look gameplay
 • 15-30min montaža i vreme potrebno da se taj video prebaci u format koji odgovara YouTube standardima
 • i na kraju 15-40min da se video uploada na YouTube.
 • To je samo kada se radi first look. Za walkthrough je potrebno mnogo više vremena jer se uporedo igra prelazi i uploada na YouTube.

 

Marko:
 • Kompilacije pravim u “Sony Vegas” programu . Pravljenje same kompilacije ne iziskuje puno vremena, koliko prikupljanje video materijala i dozvola od vlasnika za iste.

 
 
6. Koje ideje koje ljudi koriste za svoj kanal vam deluju zanimljivo?
 
Milan: 

 • Postoji zaista mnogo kanala koji se bave zanimljivom tematikom. Konkretno ja najviše volim da gledam “uradi sam” ili “male tajne”, tu uvek možeš da saznas nešto novo i korisno. Takođe tu su i FAIL videi koji su uvek zanimljivi za gledanje. Zaista je teško u današnje vreme smisliti nešto novo i originalno pa se u principu sve svodi na kopiranje drugih.

 
 
7. Na koji način optimizujete video kako bi on što bolje rangirao na Youtube, na šta treba obratiti pažnju?
 
Milan: 

 • Prvo na šta treba obratiti pažnju je sam video. Ono što se snima treba da bude zanimljivo svima, a ponajviše tebi. Nepisano pravilo je da “snimaš ono što bi i ti gledao”, jer ako se tebi ne sviđa video koji si napravio budi siguran da neće ni ostalima.
 • Sledeća stavka je opis samog videa ili “Video Description”. Tu bi moralo da se stavi detaljan opis onoga što se može videti u videu kao i linkovi koji će biti povezani sa tematikom kako bi video imao što više tagova ili ključnih reči koji će da asociraju na ono što video sadrži.
 • Na kraju, najbitnija stavka su samo tagovi (ključne reči ili rečenice koje su direktno povezane sa videom). Treba staviti što je moguće više ključnih reči kako bi YouTube-ov search mogao da izlista, odnosno pronađe taj vaš video.

 

Marko:
 • Gledam da mi svaki video bude u HD rezoluciji (1280×720) i u opisu videa stavljam dodatne-ciljane tagove za koje smatram da će bolje opisati video, te da će pomoći da se video bolje rangira.

 

 
 
8. Na koji način promovišete svoje kanale, kao i pojedinačne klipove?
 
Milan: 

 • Trenutno samo preko facebook-a i twitter-a. Na početku smo koristili Reddit i tamo ostavljali linkove ka našim najzanimljivijim videima, ali nismo imali preteranog uspeha.
 • Pored toga mi redovno organizujemo Giveaway takmičenja u kojima delimo ili besplatene igre ili ključeve za alpha ili closed beta MMO naslove.
 • Imamo nekoliko sklopljenih dogovora sa velikim izdavačima kao što su recimo Perfect World Entertainment koji nam je davao ključeve za RaiderZ, zatim Gamersfirst od koga smo dobili ključeve za nekoliko njihovih MMO naslova.
 • Tu je još i ArenaNet od kojih smo dobijali po nekoliko ključeva za GuildWars 2 kada je još bio u fazi beta testa, i tako dalje.

 

Marko:
 • Ne reklamiram uopšte kanal, kao ni klipove. Kompilacije kačim direktno na svoj YT kanal, a od skoro i na FB stranici i to mi je sva reklama.

 
 
9. Koliko vaši kanali imaju pregleda na dnevnoj ili nedeljnoj bazi?
 
Milan: 

 • Prosečni dnevni pregledi svih naših videa se krecu od 40.000 – 65.000 pregleda. Na nedeljnom nivou je tu negde oko 250.000 – 400.000.

 

Marko:
 • Ima u proseku oko 80 000 pregleda dnevno, odnosno 2 400 000 pregleda mesečno.

 
 

10. Koliko dugo ste uploadovali klipove dok niste došli do prvih rezultata i shvatili da se cela priča isplati?

 
Milan:

 •  Ah, to je zaista dobro pitanje i verovatno najbitniji faktor u celoj ovoj priči. Trebalo nam je dosta vremena zaista. Prvi pravi rezultati su bili vidljivi tek posle 4 odnosno 5 meseci. Mi smo znali da će se ovo ispaliti prvog dana kada smo pokrenuli ceo projekat oko HDPLAY kanala.
 • Ono što je takođe vrlo bitno jeste da kao i u svakom poslu verujete u ono što radite. Ako ovaj posao ne budete ozbiljno shvatili, velika je verovatnoća da nećete uspeti ništa konkretno da napravite, mada nemora da znači jer YouTube je takav da bukvalno jedan video može da vas digne u nebesa.

 

Marko:
 • Relativno brzo su svi klipovi postali gledani jer sam imao iskustva od pre sa ovakvom vrstom kanala i otprilike sam već znao šta je zona interesovanja na YT. Da se isplati sam shvatio još pre 3 godine kad sam uploadovo svoju prvu kompilaciju na drugom kanalu o kojem ne bih sad pričao.

 
 
11. Kolika je zarada po 1000 pregleda (CPM), i od čega sve zarada zavisi?
 
Milan: 

 • Zarada zavisi od zaista mnogo faktora. Svaka partnerska mreža ima drugačiji CPM, a takođe i drugačije sponzore koji im plaćaju da se te reklame pokazuju na njihovim, odnosno konkretno na videima partnera mreže. Prosečan CPM se kreće od 1-3$ po 1000 monetizovanih pregleda. Monetizovani pregledi su oni na kojima se reklama “mogla videti”.
 • Tako recimo ukoliko posetioci imaju AD Block uključen dok gledaju neki vaš video – to se neće računati kao monetizable view. To se donekle odnosi i na posetioce sa mobilnih uređaja, zatim embedovane videe ukoliko je taj vaš video postavljen na neku društvenu mrežu ili forum – tj. tada je verovatno manja zarada.
 • Pored ovoga veliki faktor ima i zemlja odakle je taj posetilac gledao vaš video. Tako CPM neće biti isti ukoliko je 1000 pregleda video imao iz Tunisa i recimo USA. Ukoliko je svih 1000 monetizovanih pregleda bilo iz Tunisa, CPM neće biti veći od 0.5$ dok će recimo biti 3 ili 4$ ukoliko je svih 1000 pregleda stiglo iz USA.
 • Na kraju, veliku ulogu ima i sama dužina trajanja videa, odnosno koliko dugo će reklama biti prikazana. Još jedna bitna stvar je vezana za sam klik na reklamu u vašem videu. Razumljivo, što više klikova bude bilo to će i CPM biti veći.

 

Marko:
 • Zarada na 1000 pregleda iliti CPM varira od 1.5-3$ u zavisnosti odakle potiče izvor “pregleda”. Trenutno pregledi iz USA i Japana donose najveću zaradu,dok pregledi iz zemalja sa Balkana najmanju. Takođe važnu ulogu igraju i reklame koje su skuplje kada se bliži neki praznik, čije su reklame, da li ste u nekom Netowrku pa vam daju “premium” reklame itd.

 
 
12. Kakve su razlike između monetizacije videa sa AdSense, monetizacije direktno sa Youtube partnerstvom i monetizacije videa partnerstvom sa mrežom?
 
Milan: 

 • Zaista nisam upoznat sa monentizacijom videa preko AdSense-a odnosno direktno sa YouTube-om, tako da bih posavetovao sve da posete internetzarada forum i tamo se detaljnije informišu o tome.

 

Marko:
 • Od nedavno Adsense je postao isto što i YT parterstvo tako da nema razlike izmedju njih.
 • Partnersto preko nekog networka omogućuje korisniku da “obezbedi” svoj kanal tako što neće više morati da strepi dal’ će neko da mu klikne 2-3 puta uzastopno na reklamu i da zablokira svoj adsense, pa kasnije da pravi 100 čuda da bi pokušao da ga vrati nazad. Takođe ima tu raznih drugih opcija kao što su razni novi baneri, izgled kanala, bolje rangiranje videa na YouTube-u itd.

 
 
13. Šta mreža dobija od partnerstva sa nekime?
 
Milan: 

 • Realno gledano odnos je 2 na prema 1 u korist partnerskih mreža. One dobijaju mnogo, ali opet i tu sve zavisi od mreže do mreže. Tako recimo, YouTube mreže imaju ugovore sa oglašivačima, te reklame se vama pokazuju na videu, vi na osnovu broja prikaza, geo lokacije ljudi koji gledaju video i broja klikova bivate plaćeni, a naravno oglašivači zarađuju od tih klikova.

 
Marko:

 • Mreže dobijaju svoj procenat zarada od njihovih korisnika, a procenat zarade zavisi od mreže do mreže, uglavnom ide od 20-50% od ukupne zarade nekog kanala.

 
 
14. Na šta treba obratiti pažnju pri izboru mreže?
 
Milan: 

 • Ljudi obično prave veliku grešku pri izboru mreže jer jedino zašta se interesuju je zarada, odnosno CPM koji im ta mreža pruža. To je greška u startu jer se obično zanemaruju “druge stvari” koje su takođe bitne koliko i sama zarada.
 • Pre svega to se odnosi na podršku koju pruža ta partnerska mreža, zatim zajednica, odnosno community u okviru te mreže. Podrška partnerima u slučaju nekih problema, konkretno sa copyright-om.
 • Zatim besplatne stvari koje ta mreža nudi kako bi partnerima omogućila da lakše naprave svoje videe i još mnogo drugih stvari.
 • Sve u svemu, treba se informisati o svim stvarima koje neka partnerska mreža može da vam ponudi pored CPM-a pre nego što aplicirate kod njih za partnerstvo.

 

Marko:
 • Prvenstveno treba obratiti pažnju na način plaćanja, jer 80% svih Networka isplaćuje jedino putem PayPal-a, tako da za ljude iz Srbije to predstavlja veliki problem.
 • Procenat zarade je vrlo bitna stavka kod odabira Networka. Svima je u cilju da što više zarade, tako da uvek gledajte procenat koji ćete vi uzimati od ukupne zarade.
 • Takođe gledajte da vam je “tema” kanala povezana sa Networkom. Šta to znači? Znači nemojte ulaziti sa nekim gaming kanalom u network koji se bavi muzikom itd.

 
 
15. Možete li ukratko opisati mreže koje su vam poznate, kao i razlike između njih?
 
Milan: 

 • Mi smo naše prvo partnerstvo ostvarili sa SocialBlade-om i pobegli smo od njih nakon 5 meseci tj. tražili smo raskid ugovora. Što se njih tiče zaista nemam nijednu reč koja bi mogla da ide u njihovu korist. Oni nemaju fiksni CPM i nude 60% od ukupne zarade koju vi ostvarite. E sad, ono što je mnogo bitnije je CPM kod njih koji “misteriozno varira” u odnosu na to koliko ukupno pregleda imate na dnevnom nivou. Dakle, kada smo imali 2000-4000 pregleda dnevno CPM je bio oko 2.5-3$ i nije se menjao sve do momenta dok se taj broj nije utrostručio. Kada smo imali 10000-15000 dnevnih pregleda, CPM je bio 1-1.5$ i jednostavno se nije pomerao sa tog broja. Mi nismo ništa menjali po pitanju samog materijala koji smo puštali tako da nije postojao nijedan razlog za smanjivanje CPM-a, ali eto..
 • Ovo nije bio slučaj samo na HDPLAY-u, već i na CGO Play-u. Takođe moj poznanik koji je partner sa SocialBlade-om je primetio da mu se dešavaju identične stvari kao i nama. Tako da bih vas savetovao sve da zaobiđete SocialBlade u širokom luku ukoliko ste u mogućnosti. Takođe, vrlo je bitno da pomenem da SocialBlade od Jula ove godine “lock-uje” accounte, tako da ukoliko potpišete ugovor sa njima – moraćete da budete kod njih naredinh 12 meseci.

 
Što se tiče ostalih reći ću par stvari o onima za koje znam.

 • Machinima Network ima fiksni CPM koji iznosi 2$ i koji se menja u odnosu na to koliko je vaš kanal uspešan, što znači da će vam se možda popeti na 2.5 ili 3$ nakon što ostvarite neki veći promet. Ono što je bitno da spomenem jeste da Machinima ima vrlo “čudan” ugovor koji nema vremensko ograničenje, a po rečima onih koji su njihovi partneri ili su bili – izaći iz Machinime odnosno raskinuti ugovor je praktično nemoguća misija.
 • TGN je vrlo popularna mreža ali u poslednje vreme svi sa nje “beže” jer su objavili da nakon 1. januara 2013. lock-uju accounte na 5 godina, što znači da ako potpišete ugovor moraćete da budete kod njih taj period bez mogućnosti raskida ukoliko vam sam TGN ne raskine ugovor (recimo zbog copyright-a ili slično). Takođe, TGN nudi svojim partnerima 80% od ukupne zarade i nema fiksni CPM što, kao i u slučaju SocialBlade-a, može da bude “mač sa dve oštrice”.
 • I na kraju ću dodati Curse ili UnionForGamers sa kojim je HDPLAY partner i koji ima fiksni i verovatno najveći CPM od svih ostalih partnerskih mreža, a to je 3$. Ono što bi još trebao dodati jeste da je Curse za decembar mesec 2012. odlučio da svim svojim partnerima poveća CPM na 3.3$ što je još jedan dokaz o tome koliko su “darežljivi” po pitanju plaćanja partnera. E sad, ono što je bitno jeste da je 3$ CPM omogućen samo onima koji imaju najviše ostvarenih pregleda iz NA (North America) i UK. Ukoliko vaš kanal ostvaruje najveći “promet” recimo iz Brazila ili Južne Koreje, CPM vam neće biti 3$, već manji, ali to vam oni odrede na osnovu podataka koje im prosledite.
 • Za kraj priče vezane za partnerske mreže ću napomenuti da sam konkretno fokusirao na to koliko ko plaća. Za više informacija o tome šta vam je potrebno, koliko subscribera, koliko ostvarenog dnevnog odnosno mesečnog saobraćaja… je najbolje da se informišete na samom sajtu partnerske mreže jer se uslovi za dobijanje partnerstva konstantno menjaju, pa ne bih da sada napišem jedno, a da na kraju bude nešto drugo.

 

Marko:
 • Machinima – trenutno najjači Network na Yt-u. Najjači u smislu najviše dnevnih pregleda i subscribera. Plaćsju jedino putem PayPal-a i kada potpišrte ugovor sa njima on traje zauvek. Daju vam 60% ukupne vaše zarade . Najčešće se za ovaj Netowrk opredeljuju ljudi sa gaming kanalima, jer “Machinima” ima ugovor sa svim jačim izdavačima igara, tako da nemate tu bojaznost da će vam klip biti izbrisan zbog copyrighta.
 • Fullscreen – Network koji se bavi svime i svačim, od gaming kanala preko raznih funny/fail kanala, otkupljuju autorska prava i daju vam na korišćenje. Plaćaju jedino preko PayPal-a, kada potpišrte ugovor sa njima ne obavezujete se na vremesnki period kao kod Machinime. Od ukupne zarade daju vam 70%. Kod njih postoje i razne “Gorilla CPM ” ponude koje idu do 30$. Tako da je to još jedan velik + za ovaj Netowrk.
 • “Gorilla CPM Campaigns” su dodatni načini zarade koje Fullscreen podržava pored običnih google reklama. Uglavnom ih koriste Vlogeri jer su jedini koji ispunjavaju uslove, a uslovi su tipa:
 • No profanity, hate speech or nudity of any kind (throughout the video)
 • Face MUST be on camera
 • Talking points must begin in the first 30 seconds of your video
 • Annotation must remain up for at least 10 seconds
 • If you elaborate beyond the talking points, please be considerate in your opinions
 • Socialblade – Network sa najmanjim kriterijuma za ulazak. Pored PayPal-a isplaćuje i čekovima. Preporučio bih ga ljudima sa slabijim kanalima. Svi oni koji imaju više od 5k subscribera neka ih zaobiđu.

 

 
 
16. Izuzetno je bitna tema copyright. Ukoliko video krši tuđa prava moguće je dobiti ban od Youtube i biti izbačen iz mreže. Molim vas recite nam više o tome šta spada pod copyright, a šta ne.
 
Milan: 

 • Copyright je verovatno najzvažnija tema na YouTube-u. Priču o Copyright-u bih mogao da “razvežem” na 2 strane, ali ću pokušati da u najkraćim crtama ljudima (pogotovo u našoj zemlji) skrenem pažnju zašto je copyright bitan.
 • Većina ljudi neshvata važnost copyright-a, odnosno autorskih prava, jer se konkretno u našoj zemlji ne ceni tuđi rad. To je mnogo bolje i organizovanije regulisano u zapadnim zemljama, a pogotovo u USA. Zakon o Copyright-u je vrlo strog i jasno definiše šta se sme a šta ne raditi.
 • Objašenje za to šta se sme raditi a šta ne sme je vrlo opsežno i komplikovano, ali ću opet pokušati da ga u najkraćim crtama objasnim. Trejleri, tuđi gameplay videi, emisije na tv-u, popularna muzika… sve to spada pod copyright jer je to tuđe vlasništvo. Da bi ste pustili nečiji muzički spot ili trejler za video igru ili film treba vam “pismeno” odobrenje od vlasnika, odnosno onoga ko drži autorska prava.
 • Ukoliko ‘pak dobijete Copyright Strike postoji mogućnost da ga i uklonite ukoliko imate dobre razloge za to. Ako smatrate da je Copyright strike koji ste dobili neosnovan možete kontaktirati onoga ko vam ga je dao i tražiti da ga uklone. Naravno, ukoliko uplodujete snimak neke emisije, fudbalske utakmice, trejlera za film ili igru na svoj kanal i dobijete Copyright Strike, šanse da ga uklonite su minimalne jer ste dikretno povredili autroska prava. Ukoliko recimo okačite deo neke igre koju ste VI igrali i na tom delu recimo je išla muzička numera koja je zašrićena autorskim pravima i na taj video dobijete Cop. Strike, postoji velika mogućnost da strike uklonite jer je video “VAŠ” i vi ste tim putem reklamirali igru a ne muzičku numeru.
 • Postoji još mnogo raznoraznih primera o kojima bi mogao zaista da pišem do sutra ali umesto toga ću ponuditi link ka oficijalnoj YouTube copyright školi u kojoj možete detaljnije da upoznate sa zakonima.

 

Takođe pogledajte temu na IZ forumu koja se bavi copyright strikeom.

 

 Marko:
 • YouTube je veoma rigorozan po tom pitanju i sa tim stvarima nema šale. Ukoliko mislite da se ozbiljno bavite radom na YouTube-u svaki video koji izbacujete mora da bude VAŠ. Ne smete uzeti nečiji klip BEZ DOZVOLE i staviti ga na svoj kanal, jer to automatski podleže copyrightu.
 • Možete tražiti od vlasnika dozvolu za korišćenje klipa (pitati ga putem mail-a, privatne poruke na YT itd … ) da li možete koristiti njegov video materijal. Ukoliko vam odobri uzmite sliku (screenshot) vaše poruke (u kojoj ste ga pitali za dozvolu) i njegov odgovor sačuvajte u neki folder kao dokaz.
 • Ovo YouTube smatra kao “Fair Use” i ne podleže nikakvim sankcijama. Takođe je jedan od načina na koji ja radim.

 
 
17. Šta je “third party content id match” i šta raditi ako se dobije ta poruka od Youtube?
 
Milan: 

 • “Third party content ID match” obično stavljaju (flaguju) vlasnici autorskih prava ako primete da ste u videu koristili nešto čega su oni originalni kreatori. Dal’ to bio deo neke pesme, slike, glasa ili nešto četvrto oni mogu da stave Content ID match, uz koji naravno moraju da podnesu dokaz.
 • Ukoliko vaš video dobije tu poruku, a imate dobar razlog da verujete da je video VAŠ, možete odraditi “dispute” direktno YouTube-u, ali ja bih vam više savetovao da se dikretno obratite onome ko vam je dodelio taj content id match.
 • Prvo, delovaćete mnogo ozbiljnije, drugo postoji veća verovatnoća da vam se content id match brže ukloni, a treće, ostavićete ozbiljniji utisak tom nekome ko vam je dodelio content id i ubuduće će on znati za vas tako da čak iako se opet nađete u sličnoj situaciji možda vam neće flagovati video ili će te ga lakše i brže kontaktirati.
 • Takođe, content id match nije opasan i obično sadrži poruku “This claim does not affect your account status“ ali ima slučajeva kada se “teže” prekrše autorska prava, pa sadrži drugačiju poruku koja utiče na status vašeg naloga,odnosno zahteva da video koji krši autorska prava bude uklonjen.

 

Marko:
 • Third Party content je samo upozorenje za korisnika da koristi materijal za koji neko drugi ima autorska prava. Ukoliko se za neki video koji se koristi (a prebačen je) u “metched third party content” ima dozvola od vlasnika za korišlenje istog, šalje se slika (screenshot) ili neki drugi relevantan dokaz od vlasnika YouTube-u. Nakon što YouTube proveri, a to traje od 7-21 radnih dana, video se vraća u “regular-worldwide” video zonu.

 
 
18. Imate li još nekih saveta da dodate za kraj?
 
Milan: 

 • Svi koji bi želeli da se bave ovim poslom obavezno što prvo treba da urade jeste da se detaljnije informišu o svim stvarima koje su bitne za jednog ozbiljnog YouTube-era. Nijedan intervju i tutorijal koji možete naći na internetu ne može da pokrije one sitne detalje koje će te sami na početku ili vremenom otkriti.
 • Takođe, ukoliko potpisujete ugovor sa nekom partnerskom mrežom obavezno i pročitatjte taj ugovor! Ovo možda zvuči neozbiljno ali verujte mi da 50% ljudi uopste ne čita ugovore koje potpisuje. Isto tako obavezno pogledajte u ugovoru dal’ vas on “lock-uje“ za tu mrežu. Ako je takav ugovor, nećete moći da ga raskinete ukoliko vam se recimo ukaže bolja prlika da zaradite više novca ili ste jednostavno nezadovoljni ili nešto treće.

 

Marko:
 • Budite uporni, nemojte odmah odustajati ako vidite da ne ide. Težite da uvek budete bolji, informišite se …

 
 
19. Šta bi još voleli da kažete, a da ovaj intervju nije pokrio?
 
Milan:

 • Za kraj bih želeo da motivišem sve youtubere i one koji bi želeli da to budu da neodustaju brzo ako im ne krene u početku i da veruju u ono što rade. Potrebno je mnogo truda, želje i odricanja, ali nakon nekoliko meseci ovo može da vam postane posao iz snova. Budite kreativni, nemojte kopirati druge jer nećete ništa time postići, napravite nešto čega nema previše na YouTube-u, poštujte autorska prava i verujte mi da će te uspeti.
 • Reći ću vam za kraj samo da mi trenutno imamo primanja u visini recimo 15 prosečnih plata u Srbiji. 😉
 • Srećno!

 
Marko:

 • Mislim da si sa ovim pitanjima pokrio sve osnovne stvari koje bi ljudi trebali da znaju ako počinju da rade na YT, tako da ne bih imao ništa da dodam, osim SREĆNO!

 
 
Mnogo hvala Milanu i Marku što su nesebično podelili svoje znanje sa nama. Takođe želim da vam se zahvalim na vremenu koje ste odvojili za ovaj intervju :).
 
 
 
Ukoliko ste uživali čitajući članak ili ste iz njega izvukli nešto korisno, molim vas da ga preko društvenih mreža podelite sa prijateljima.
 
Lep pozdrav,

Igor

Comments
 1. novii

  Ovo je veoma zanimljiva tematika, bilo bi zgodno da se napravi još koji intervju sa nekim ko se bavi sličnim poslom. I kao pitanje ubuduće da onaj ko daje intervju, navede koji blog ili sajt koji preporučuje, vezan za zaradu na netu.

 2. *LeonMak

  Odličan intervju, svaka čast dečkima na svim ovim informacijama.
  A tebi Igore čestitke na odličnom blogu.

 3. Ribice

  Link za njihov kanal ne valja, molim te da ispraviš tako da mogu vidjeti o kojem je kanalu riječ.

  • IgorTT

   Svi linkovi ka kanalima rade, a ovaj ka Youtube je ispravljen.

   Mislim da treba čitati i ispod prvog pasusa, tamo je suština teksta ;).

 4. skiing

  Nisam detaljnije upoznat sa pravilima na YT pa imam jedno noob pitanje ali mislim da i druge to zanima.
  Kakav je odnos konkretno SFB-a i copywrite-a. Kanal koristi tuđe video materijale. Da li se to smatra kršenjem prava ili zato što su od više originala napravili kompilaciju znači da mogu na toj kompilaciji zarađivati

  Ako može neki odgovor, hvala

  ps. Pohvale za blog 😉

  • IgorTT

   Od vlasnika klipova koje misliš koristiti mora se tražiti pravo na korišćenje materijala, makar pravio i kompilacije.

   Ako detaljnilje pogledaš intervju, videćeš da je Milan spomenuo da on tako postupa pri izradi svojih klipova. To je odgovorio na pitanje 16. koje se baš i tiče copyright-a.

   Ni jedna Youtube partnerska mreža, niti kanal sa kojim se misli zarađivati na duže staze, ne može da radi protiv pravila Youtube. Detaljnije se pravilima copyright-a upoznaj u Youtube školi copyright-a na http://www.youtube.com/copyright_school

   • skiing

    pročitao sam samo mi djeluje nerealno da su dobili dozvolu od recimo ABC-a pa zato i pitam

   • Sima

    Pozdrav! Čitam tvoj blog vrlo često iako se ne bavim internet marketingom (bar ne još 🙂 ). Nakon što sam pročitao ovaj intervju, malo sam istraživa i manje više mi je jasno. Ipak, kod pravljenja ovih kompilacija, kako doći do onog koji je prvi postavio neki izvorni video? Verovatno se može desiti da, ukoliko želim da napravim kompilaciju od videa A i B bude sledeća situacija: A je snimljen danas i postavljen je na kanal A’ od kojeg dobijem dozvolu za ponovno korišćenje, a B je skinut sa kanala koji je pozajmio od ko zna koga, npr N’. Da li je dovoljnoda dobijem dozvolu od B’ kako bih koristio, ako imamo u vidu da je od N’ video materijal korišćen puno puta na različitim kanalima? Izvinjavam se ukoliko širim raspravu i postavljam ovo pitanje na pogrešnom mestu.

    • Igor Tomić

     Simo, uvek se mora dobiti dozvola onoga ko ima pravo da je da. To je uglavnom samo autor klipa ili bar onaj ko ga je na Youtube postavio.

     A kolko si spreman da rizikuješ i koristiš klipove iako nemaš na njih prava, to je na tebi. 🙂

 5. Milan

  Ono sto je bitno da dodam jeste da NIJEDNA partnerska mreza nemoze (i nece) da vam pomogne ukoliko vam se pojavi neki problem. Oce….ako ste MNOGO jaki, recimo imate 200-300k subscribera i dnevno 500k pregleda. Oni su tu samo kao posrednici izmedju vas i YouTube-a.

 6. Citizen X

  Zaboravio si da kažeš nešto o tome KAKO su ovi momci iz Srbije uspeli da dobiju YoutTube Partnership kada nije aktivan u našoj zemlji. Monetization je zatvoren za svaki kanal iz Srbije. A da staviš da ti je zemlja neka druga (recimo USA) kako bi dobio monetization mi se čini da je lako provaliti i da će Youtube to brzo sankcionisati.

  Elem kojim koracima do Youtube Partnership programa ako neko živi u Srbiji?

 7. IgorTT

  Ne monetizuju klipove uključivanjem opcije monetization, već sarađuju sa Youtube partnerskim mrežama, koje su nezavise od Youtube, i od kojih neke primaju i ljude iz Srbije.

  Predlažem ti da ponovo pročitaš pitanje pod brojem 12.

  Dakle ovo nije Youtube Partnership.

 8. banners broker

  Odlican intervju ,puno korisnih informacija !!!
  Hvala momci !

 9. Aleksa Ivanovic

  I ja sam od skoro partner sa youtube-om to jest’ sa socialblade-om, prva tri meseca ne dobijam nista, dok posle ta tri meseca krecem da dobijam pare, mislim da je moguce da se u Srbiji zaradi preko interneta, ali tesko.

  • Zoki

   Haha, grdno se varas Aleksa. Ako je jedna nasa zenska mogla na Adsensu da zaradi 6000 dolara za mesec dana, onda ti jednostavno nemas dobru ideju, to je sve. 😉

 10. zlatko

  Svakja čast momcima na ideji i naravno zaradi. Meni je sad došla ideja da postavim na kanalu vadjenje zuba ili poliranje zuba ili neka opravka. Šta mislite da li bi to bilo zanimljivo?

 11. Narcisa

  Posto planiram da objavim svoj video na you tube sa veybama, zanima me kako mogu naplatiti to od you tube i na koji nacin.

  Hvala unapred

  Narcisa

 12. Fragger

  Odlicna tema i odlicno objasnjeno samo mi nesto nije jasno…
  Ja zaradjujem preko adsense i pravim kao fragmovie za igricu counter strike i ti klipovi su monetarizovani samo sto nema zvukova iz te igrice(npr pucanj puske,bombe…)
  Posto imam veci broj subscribera zeleo bih da snimam gameplay sa mikrofonom,planiram da igram puno igrica,zanima me da li mogu dobiti copyright strike,i ako mogu kako da uklonim…
  Hvala unapred!

 13. Dejvis Devic

  Moj prijatelj koristi fullscreen.net za monetizaciju svojih pesama na svom youtube kanalu.Ja koristim adsense i mogu reci slobodno da ja sa mojim najobicnijim video snimcima koji nemaju tako mnogo pregleda zaradim znatno vise nego on sa vise pregleda na svom kanalu i monetizacijom fullscreen,net.Definitivno najbolji nacin za zaradu sa youtube video snimcima je direktno partnerstvo sa youtubeom (google adsense) jer pruzaju daleko vecu zaradu od bilo koje nezavisne platforme za monetizaciju.

 14. Dejan

  Cao momci, bravo za tekst! Odavno nisam nesto procitao konciznije i preciznije vezano za yt. E sad ,neko moje iskustvo je sledece. Bavim se sportskim klipovima, koliko mi se cini yt skenira svaki sadrzaj i ako prepozna copyright nema sanse da se klip monetizuje. Razumem da je trejler ili muzicka pozadina direktno spadaju pod krsenje autorskih prava, ali za sport mi je malo (tv snimak) nedefinisano, ne kacim cele utakmice nego recimo kompilacije najboljih golova itd itd. Kakva je situacija sa yt mrezama oko toga? hvala

 15. Marko

  Da li postoji neki update na ovu temu za kraj 2014 pocetak 2015 posto se u zadnje vreme bas nesto razmisljam da ostvarim partnerstvo sa nekom od firmi? A i dobio sam nekoliko mejlova od takvih firmi koje me navodno pozivaju da potpisem sa njima (jedna od njih je scalelab, ove ostale se i ne secam koje su bile). Trazio sam nesto novije na ovom sajtu ali nisam nasao pa zato ovde pitam. Svaki savet ce mi biti od koristi i zato hvala unapred 😀

 16. Mauro Stražičić

  Zdravo. Bavim se zarađivanjem na YouTubu pa me zanima da li se moj AdSense račun može povezati s Payoneer karticom? Ako se ne može direktno povezati na taj način,da li se onda može povezati na Payoneer-ov virtualni američki bankovni račun koji je vezan za moju Payoneer karticu? Dakle da li novac može ići ovim pravcem: AdSense račun – Payoneer virtualni američki bankovni račun – Payoneer kartica ?

  Unaprijed hvala za odgovor.

 17. biljana

  molim vas neka mi neko odgovori sta je u pitanju kada ti pregledi stoje na 301+,i to mesecima,oko pola godine???

 18. biljana

  saljem im na feedback ali nista

 19. Milos

  Pozdrav Igore. Zanima me da li je moguce zaradjivati tako sto obradim neke klipove i napravim svoj klip pomocu njih. Na primer, ja zelim da pravim neke video klipove za fudbal,npr najlepsi golovi,najveci mladi talenti itd. Da li moze i na taj nacin,ili se mora snimati nesto svojom kamerom ondosno stavljati na youtube nesto cega vec nema? Hvala unapred

  • Igor Tomić

   Miloše, verovatno je moguće tako zarađivati, no ne znam koliko je legalno.

 20. ljubica

  Molim,, ako mozete da mi pustite broj telefona .. da vas kaontaktiram,, neista ne umem sa you tube.. imam dva kanala.. posecenost 0000000000000000000000000

  da mi pomognete.. naravno placam,,

  poz. Ljubica Zec

 21. Miodrag

  Nemam sta drugo da kazem osim Hvala Igore za ovaj blog, pomaze puno i otvara oci 🙂 i hvala Milanu i Marku na nesebicnosti i veoma konciznom objasnjenju…
  Svaka cast … Hvala jos jednom … Pozdrav

 22. pele

  Posto sam nov u ovom poslu,zamolio bih iskusnije clanove da mi kazu da li je ovo dobro za pocetnika?
  Ovo je statistiika u realnom vremenu koju sam usnimio pa ako imate malo vremena pogledajte i napisite vase misljenje.
  Evo snimka

  https://www.youtube.com/watch?v=1YWE0Db9fsM

 23. goca

  Interesuje me da li se može jedan isti kanal prijaviti i na Adsens i da sklopi partnerstvo sa nekom firmom.

  Hvala na odgovoru
  Pozdrav

 24. baby hazel

  lepa zarada. otvaram youtube kanal odmah

 25. Goran

  Pozdrav,
  Imam jedno pitanje, a nikako mi ne polazi za rikom da pronadjem odgovor. Naime, da li se krsenjem smernica smatra ukoliko na svom ravinaru igram igru, sve to snimim i izbacim kao klip? I jos nesto, da li se zvukovi iz igre smeju cuti ilo je i to krsenme smernica.Negde u tekstu cini mi se da se provlaci stavka “cekanje na fobijanje dozvole” ili tako nesto pa me zanima da li se dozvola trazi koriscenmw vec gotovih klipova ilomse dozvola trazo za samo snimanje toka igrice i pravljenje klipa?

  • Igor Tomić

   Sumnjam da je snimanje klipa u kome se igra igrica kršenje smernica. Mnogo jakih kanala od toga žive.

   Da, traži se dozvola za korišćenje gotovih klipova u konkrentom slučaju.

ADD YOUR COMMENT