Vodič za početnike: Online zarada pisanjem članaka

 

Ovaj tekst za moj blog napisao je Ivan Marković… informacije važe i u 2017. godini.

 
 
 
Kreiranje sadržaja za sopstvene ili tuđe veb stranice je je jedan od najrasprostranjenijih načina on-line zarade. Razlog je jednostavan – u oštroj konkurenciji web stranica sadržaj može da bude presudna komponenta koja odlučuje ko će ostvarivati veći profit.

Vrsta sadržaja dobrih i profitabilnih stranica može da varira od video sadržaja do tekstualnih sadržaja. Mi ćemo se ovom prilikom koncentrisati na članke i načine na koje se na webu može unovčiti veština pisanja.

Postoji mnogo mogućnosti zarađivanja pisanjem, ali dva metoda su osnovna – pružanje usluga pisanja posredstvom freelance servisa i dolaženje do klijenata putem bloginga. U ovom tekstu pozabavićemo se strategijama za oba metoda ponaosob.
 
 
 

Pisanje putem freelance servisa

 
Postoji mnogo freelance servisa na webu i svaki ima svoje specifičnosti, kao i prednosti i mane na osnovu kojih odlučujemo koji najviše odgovara našim potrebama. Servis koji sam najčešće koristio je iWriter pa ću se u ovom tekstu koncentrisati na pogodnosti koje ovaj servis nudi piscima.
 
 
Kako zarađivati pisanjem preko iWriter-a
 
iWriter je servis koji povezuje pisce članaka i web mastere kojima je potreban sadržaj. Pre nego što se upustite u avanturu pisanja za iWriter (ili bilo koji drugi servis) potrebno je da proverite načine isplate.

Na iWriteru je jedina mogućnost plaćanja preko PayPal-a, što znači da stanovnici zemalja u kojima nije omogućeno isplaćivanje preko ovog servisa moraju da pronađu neki alternativan put kako bi došli do novca koji su zaradili (na primer da im novac “leže” na PayPal račun prijatelja koji živi u zemlji gde je ovaj način plaćanja omogućen). UPDATE: Od aprila 2015. godine i stanovnicima Srbije omogućeno je primanje novca preko PayPala.
 
 
Koncept iWritera je jednostavan – nakon što se registrujete i ulogujete na ovaj servis potrebno je da odaberete “write content” iz glavnog menija, kao na slici ispod, i videćete raspoložive ponude za posao u real-time vremenu.
 
iwriter login - zarada pisanjem tekstova na internetu
 
Na iWriteru pisci su podeljeni u tri kategorije: Standard, Premium i Elite. Svi počinju kao Standard pisci, a koliko ćete napredovati zavisi od broja članaka koje pišete, kao i od toga koliko su poslodavci zadovoljni vašim tekstovima. Poslodavci vas ocenjuju ocenom od jedan do pet, a prosečna ocena svih ocenjenih članaka vidljiva je na vašem nalogu i iskazuje se u obliku zvezdica.
 
UPDATE april 2015: Sada postoji i Elite PLUS kategorija, koja donosi mnogo ozbiljniji novac od ostalih kategorija.
 
Da biste od Standard pisca postali Premium ili Elite potrebno je da napišete najmanje 30 tekstova i da njihova prosečna ocena bude četiri (za Premium) ili pet (za Elite). Razlika u zaradi između navedenih kategorija pisaca može biti prilična, tako da za tekst od 1000 reči možete dobiti 6,08 dolara ako ste Standard pisac, 8,51 dolar ako ste Premium i 14,99 dolara ako ste Elite.
 
 
Iz toga proizilazi da je glavna poenta rada na iWriteru doći što brže do statusa Elite jer za istu količinu napisanog teksta možete zaraditi više nego duplo novca. Na samom početku, dok ne dođete do boljeg statusa najbolje je pisati najkraće raspoložive članke, jer na taj način skraćujete put do bolje zarade. Dakle, ukoliko napišete članak od 150 reči i članak od 1000 reči dobijate po jednu ocenu za svaki tekst, što znači da ćete potrošiti mnogo manje energije i vremena ako prvih trideset članaka budu što kraći mogući (150 ili 300 reči po članku).
 
Takođe, uspešna strategija za što brže dolaženje do boljeg statusa je da pažljivo pogledate “ličnu kartu” naručioca. Ukoliko poslodavac ima previše odbijenih članaka to znači da ga treba izbegavati. Upravo zbog toga je poželjno podesiti početnu pretragu prema procentu odobrenih članaka od strane poslodavca. Kao na slici ispod, odaberite approval rate iznad 75% i iWriter će vam prikazati samo poslodavce koji imaju visok procenat odobrenih članaka.
 
iwriter pregled korisničkog naloga
 
Naravno, da bi i ocene bile zadovoljavajuće potrebno je zadovoljiti određene kriterijume – da tekst ima “glavu i rep” i da bude što manje gramatičkih grešaka. S obzirom da ocene zavise od toga da li ste uspeli da isporučite ono što poslodavac zahteva potrebno je posebno obratiti pažnju na napomene onoga ko naručuje tekst.
 
 

Evo primera projekta na iWriteru

koji vam može pomoći da obratite pažnju na važne elemente koji mogu biti odlučujući u odluci da li da prihvatite projekat ili ne:
 
iwriter naručivanje i pisanje tekstova
 
Ovaj poslodavac je odobrio 409 projekata, odbio 247, traži članak od 300 reči a vaša predviđena zarada je 1,62 dolara. Možda vam cifra deluje mala, međutim dok ne napišete 30 članaka ne bi trebalo obraćati pažnju na zaradu već na širu sliku i na mogućnosti koje možete dobiti kada postanete Premium ili Elite pisac. Na primer, ovaj projekat lično ne bih prihvatio jer idem samo na ciljane poslodavce kojima je approval rate viši od 75%. Ukoliko na iWriteru u datom trenutku nema projekata koji bi zadovoljili vaše kriterijume i interese ne treba žuriti već ponovo proveriti projekte za 10, 15 minuta. Velika je verovatnoća da ćete naći nešto što vam odgovara u roku od pola sata ili sat vremena.
 
Kada kliknete na plusić u gornjem levom uglu projekta na iWriteru otvoriće se deo sa dodatnim instrukcijama za članak (special instructions). Detaljnost informacija u tom delu razlikuje se od poslodavca do poslodavca, ali pažljivo čitanje ovih instrukcija često znači razliku između odbijenog i prihvaćenog teksta. Važno je imati u vidu da će vam iWriter dati rok koji imate za obavljanje zadatka – od sat i po vremena do pet sati – u zavisnosti od broja reči koje poslodavac zahteva. Takođe, kada odaberete i prihvatite se jednog projekta samo vi radite na njemu, dakle, u osnovi nemate konkurenciju za tekst na kojem radite, što znači da je važno samo da li će se naručiocu tekst dopasti ili ne.
 
Posle obavljenog zadatka čekate na odluku poslodavca koji može da odobri tekst u roku od sat vremena, ali možete čekati i znatno duže, do 72 sata. Kada vam tekst bude prihvaćen dobićete i ocenu od strane poslodavca i prikaz novca koji ste zaradili u okviru vašeg profila.
 
 
Sve u svemu mislim da je iWriter odličan servis za početnike, na njemu možete napraviti prve korake u poslu on-line pisanja što može biti odlična platforma za neke druge servise i ozbiljnije zarade.
 
 
 
Osim iWritera možete se prijaviti i na druge servise kao što je Fiverr, Elance, Odesk i slične. Glavna prednost iWritera nad drugim servisima (bar za početnike) je činjenica da na njemu maltene odmah možete naći posao i početi sa zarađivanjem.
 
 

Koliko se može zarađivati putem iWritera?

 
Najjači igrači u svetu freelance writinga ne preporučuju servise kao što su iWriter iz prostog razloga jer su, prema njihovim rečima, zarade previše niske i ne vrede truda. S obzirom da je visina iznosa koju dobijate za tekst ipak subjektivna kategorija trebalo bi pre počinjanja bavljenja ovim poslom odrediti neke kriterijume i eventualne projektovane iznose koje biste mogli zaraditi da biste videli da li vam se uopšte isplati da ulazite u ove vode ili ne.
 
 
Na primer, ako uzmemo u obzir da je prosečna zarada u Srbiji trenutno 44,770 dinara, dakle, oko 530 američkih dolara prema NBS-ovom srednjem kursu, da biste ostvarili ovu zaradu kao Standard pisac na iWriteru potrebno je da napišete preko 200 članaka od 500 reči mesečno. To znači blizu sedam članaka dnevno, to jest oko 3500 reči svaki dan. Nimalo lak zadatak zar ne?
 
Međutim, kada dođete do Elite statusa, za istu cifru (530 dolara) biće vam potrebno da napišete 65 članaka od 500 reči na mesečnom nivou. Znači, nešto malo preko dva članka dnevno. Kada se malo izveštite članak od 500 reči ne bi trebalo da vam oduzme više od dva sata vremena, što znači da biste bili u stanju da ostvarite prosečnu mesečnu zaradu u Srbiji za pola radnog vremena napora.
 
 
 

Zarada blogingom

 
Mnogo profitabilniji (ali i teži) način zarade pisanjem zasniva se na ideji izbegavanja posredničkog servisa između vas i poslodavca. Dakle, umesto rada na različitim servisima potrebno je napraviti blog fokusiran na određenu nišu (tematsku celinu) koja vas interesuje i prvo ga popuniti kvalitetnim sadržajem. S obzirom da je u svakom biznisu najvažnije ponuditi kvalitetan proizvod koji će biti konkurentan na tržištu, u bavljenju on-line pisanjem ekvivalent proizvodu je tekst koji pišete i pre nego što se upustite u pravljenje bloga potrebno je podrobno istražiti konkurenciju u okviru niše u kojoj želite da se oprobate. Na taj način videćete na koji način pišu uspešni blogeri iz čega možete naučiti kako da usavršite pisanje i koji elementi sačinjavaju dobar tekst.
 
 
Prema mom iskustvu, veoma je retka situacija da i blogeri top kvaliteta pišu nešto što već nije napisano i prežvakano mnogo puta, zbog toga akcenat treba da bude na načinu pisanja. To znači da nije toliko bitno da li ćete imati originalan odgovor na neki problem koji interesuje čitaoca, koliko je važan originalan pristup temi. Razlika između odličnog i prosečnog blogera je često u tonu kojim se obraća auditorijumu, u načinu na koji priča priču.
 
 

Dakle, napravili ste blog, napisali desetak kvalitetnih tekstova u niši koju pokrivate, šta dalje raditi?


 
Najzastupljenija strategija je pisanje gostujućih članaka za etablirane blogere. Razlog je jednostavan – da bi neko u blogosferi čuo za vas mora da vas vidi na mestima koje posećuje, a to u ovom trenutku, nažalost, nije vaš blog. Zbog toga je potrebno da vi dođete čitaocima (potencijalnim klijentima) a ne da budete statični i očekujete da oni sami dođu kod vas. Osim posete vašem blogu, gostujućim blogingom izgrađujete reputaciju koja je važna za buduće nalaženje poslodavaca. Ukoliko posetilac vašeg sajta vidi portfolio gde stoji da ste pisali za problogger ili copyblogger imate mnogo veće šanse da dobijete ponudu nego kada niste pisali za blogove takvog kalibra.
 
Naravno, treba biti realan i shvatiti da nije lako napisati članke koje bi prihvatili najbolji blogeri jer je konkurencija žestoka. Zato je bolje početi sa manje ambicioznim ciljevima i napraviti spisak od stotinak blogova u vašoj niši za koje smatrate da biste imali šansu da objavljujete na njima.
 
 
U toku samog procesa moguće je da vas vlasnik bloga kontaktira da budete plaćeni pisac na njegovom blogu ukoliko mu se članak svidi. Iz toga proizilazi da je članak koji objavljujete na tuđem blogu od presudne važnosti za vašu buduću karijeru on-line pisca. Zbog toga je potrebno da gostujući članci budu ono najbolje što u datom trenutku možete da napišete.
 
 
Naravno, dublje objašnjavanje svih aspekata ove vrste on-line pisanja bio bi preobiman zadatak, tako da zainteresovani više detalja mogu naći na sledećim blogovima koje preporučujem kao obaveznu “literaturu” svima koji bi želeli da se oprobaju u ovom poslu:
 

 1. Writers in Charge
 2. Make a Living Writing
 3. Freelance Writers Online
 4. Leaving Work Behind

 
 
U okviru ove strategije zarađivanja pisanjem možete pokušati da ponudite vaše tekstove sajtovima koji plaćaju članke oko 50 dolara. Spisak 46 takvih sajtova možete pronaći ovde.
 
*Napomena: Za razliku od pisanja na freelance servisima, ova vrsta zarade pisanjem zahteva početna ulaganja. Naime, potrebno vam je desetak dolara godišnje za domen i 10 dolara mesečno za hosting. Nije preporučljivo praviti portfolio blogove na besplatnim blog servisima.
 
 

Koje su veštine potrebne za uspeh u on-line pisanju?

 
U suštini, potrebne su dve osnovne veštine: znanje engleskog i umeće pisanja. I druge komponente, kao recimo sposobnost da se dobro reklamirate, poželjne su ali ne i presudne za uspeh.
 
 
Kada je reč o pisanju, veštine oblikovanja strukture teksta, pisanje dobrih naslova, efikasno pisanje mejlova za molbe za gostujuće članke veoma su važne i o njima (kao i mnogim drugim stvarima) možete detaljnije pročitati na prethodno navedenim linkovima.
 
Ukoliko se pak osećate nesigurni u znanje engleskog jezika potrebno je da odredite trenutni nivo na kojem se nalazite. Možete besplatno testirati vaš engleski i on-line, na primer ovde.
 
Posle testa možete odabrati neki od mnogobrojnih besplatnih kurseva engleskog, najbolje one kurseve koji su organizovani da pomognu non-native govornicima. S obzirom da znanje engleskog jezika treba posmatrati kao nužni alat u poslu on-line pisca, njegovom usavršavanju bi trebalo krajnje ozbiljno pristupiti.
 
 

Neki od početnih kurseva koji vam mogu pomoći u tom cilju su:


 

 1. Intensive Grammar Workshop – osnove gramatike. Pored ovog kursa about.com ima i “English as 2nd Language” segment gde možete odabrati kurs koji zadovoljava vaše potrebe (English as 2nd Language)
 2. Improve Your Vocabulary – takođe deo about.com “English as 2nd Language”.
 3. Advanced Composition for Non-Native Speakers of English – na koji način organizovati kratke (350 reči) instrukcione eseje o bilo kojoj temi (slično blog postovima How to tipa).
 4. ESL: English as a second language kratke lekcije gde je obrađen određeni jezički princip a odmah potom je dat tekst u koji se unose oblici reči i proverava njihova ispravnost.
 5. Englishpage – skup tutorijala koji obuhvataju raspon od gramatike do vokabulara specifikovanog po oblastima.
 6. How to write English Texts o pisanju na engleskom sa odeljcima posvećenim punktuaciji, načinu pisanja tekstova i stilu.

 
 

Pisanje kao posao

 
Ukoliko ste spremni da se otisnete u vode on-line zarađivanja pisanjem nije loše imati u vidu da nije toliko važan početni kvalitet koji posedujete, nego upornost i spremnost da svakodnevno ulažete u sebe kako biste postali bolji nego što trenutno jeste. Možda ćete se suočiti sa odbijanjem i neuspesima, bar na početku, i zbog toga je potrebno da budete spremni na njih, da pravilno odreagujete na situacije u kojima ćete se možda naći.
 
U tu svrhu je možda najbolje svaki neuspeh shvatiti kao informacioni materijal za analizu jakih i slabih tačaka u vašem pisanju. Ako vam je članak na iWriteru ili gostujući članak odbijen verovatno postoji razlog za to i vaš zadatak je da nedostatak u veštini otkrijete i pronađete adekvatne mere da ga otklonite. To nije lako, ali je neophodno. Posebno ako želite da pisanje bude vaš dugoročniji izvor prihoda.
 
 
 
Igor: Ivane, hvala za odličan tekst! Ivana pratite ga na njegovom blogu o pisanju na adresi http://pisanje.net.
 
Oprobajte svoje znanje i registrujte se na iWriter već danas.
 
Takođe, pročitajte drugi tekst na ovom blogu o zaradi pisanjem članaka, a kod Jelene saznajte kako napisati dobar članak.
 
Ukoliko vam se dopao, članak podelite sa prijateljima preko društvenih mreža.
 
 
Lep pozdrav,
Igor

Comments
 1. Jelena

  Odličan tekst, Ivane! Najviše mi se dopao ovaj deo:

  “Prema mom iskustvu, veoma je retka situacija da i blogeri top kvaliteta pišu nešto što već nije napisano i prežvakano mnogo puta, zbog toga akcenat treba da bude na načinu pisanja. To znači da nije toliko bitno da li ćete imati originalan odgovor na neki problem koji interesuje čitaoca, koliko je važan originalan pristup temi.”

  To je jedna od stvari koje ljudi tek treba da “ukače” – male su šanse da ćete reći nešto što niko nikad pre vas nije rekao; ali vaš (online pisaca) cilj i nije da dolazite do revolucionarnih ideja, nego da ih prezentujete tako da čitalac otkrije novu vrednost u njima (drugim rečima, da ga zainteresujete za to o čemu pričate).

  I da, nije ti loša ni logika oko napredovanja na frilens servisima, nisam se time puno bavila pa nisam ni razmišljala na taj način (ja vazda za blogging i lični marketing 😉 )

  Pozdrav, momci!

 2. Ivan

  Hvala Jelena 🙂

  Ne reče mi za tvoj novi blog, odličan je!

  Kada je reč o frilens vs blogging i lični marketing pristupa, ja bih rekao – može i ovako i onako 😉

 3. Alek

  Dobar je tekst, ali čak i za početnike u poslu (a podrazumeva se da i oni moraju biti proficient in English) svakako je ispod ljudskog dostojantva napisati 300 reči za bednih $1.62. Mišljenja sam da se svi ti cheap freelance sajtovi, koji su možda ok za Indiju, ne bi smeli promovisati u delu sveta gde raditi za $1 na sat ili $2 na sat jednostavno nije održivo za puko preživljavanje. iWriter i slični servisi su slave labour za jadne pisce. Ukoliko bi pisci koji zaista vladaju engleskim jednostavno ignorisali takve sajtove, oni bi zbog kvaliteta bili prinuđeni da podignu cene tekstova, odnosno honorar.
  Sa druge strane, da bi se bavili profesionalnim pisanjem na stranom jeziku potrebne su godine i godine obrazovanje i iščitavanja kako književnosti tako i najrazličitijih tekstova koji nisu fikcija. Čak i tada, znajte da i lošem novinaru sa eng.govornog područja nećete biti konkurencija. Jezik je jako kompleksna stvar.

  • Igor Tomić

   Alek, hvala na komentaru.

   Ne slažem se potpuno sa njime. Niko od ljudi ne traži da dugoročno rade za sitan novac, no od nečega se mora početi. Onaj kome ide odmah će podići svoju cenu, a onaj kome ne ide najveorvatnije će napustiti ovaj vid posla.

   Ne slažem ni sa time da je nemoguće biti konkurencija lošem novinaru sa engleskog govornog područja. Pre svega, pisanje za web je retko novinarstvo. Zatim, mnogi od nas se ipak prilično dobro služe engleskim. Na primer ja o nekim temama skoro i ne mogu da razmišljam na srpskom jeziku, ili mi to pada mnogo teže.

 4. Petar

  Divan tekst koji me je inspirisao da krenem u freelance vode! Iako sam pregledao sajtove gde se moze mnogo vise zaraditi, odlucio sam da na iwriteru ispecem zanat.
  Naravno, imam i pitanje – pre nego sam se registrovao na iwriter, otvorio sam paypal racun (Srbija) za koji sam tek kasnije saznao da ne moze da prima novac… Naivno sam povezao iwriter nalog sa svojim paypal nalogom i sad sam u problemu. Da li iwriter dozvoljava promenu novcanog naloga jer bi promenio na svog prijatelja koji moze da prima novac na paypal?

  Hvala na odgovoru!

  • Igor Tomić

   Petre, ovo je pitanje za iWriter support. Ne verujem da će ti praviti problem ukoliko im situaciju objasniš.

 5. Dejan

  Upravo mi je prihvaćen prvi tekst na iWriter-u, sa kojim sam se povezao preko ovog bloga. 🙂
  Svaka čast Igore, ovo je odličan članak, sa zaista konkretnim i korisnim savetima. Mislim da je ovo prvi tekst o zarađivanju na internetu koji mi je bio od koristi.

  • Igor Tomić

   Ekstra Dejane! Samo napred i nemoj da se zaustaviš na člancima za 5$ -10$ po komadu. 🙂

 6. Marko Milovanović

  Tekst je odličan, sadržaj je svakako najvažniji segment sajta za njegovo pozicioniranje. Teško je doći do kvalitetnog, korisnog, originalnog i dobro optimizovanog sadržaja. Ukoliko ljudi kapiraju kako to funkcioniše i ukoliko imaju talenta i znanja, vremenom mogu doći do pristojnih prihoda. Koliko samo ljudi znam koji se muče da pripreme čak i najjednostavnije tekstove za svoj kompanijski sajt, umesto da za to plate profesionalcima. Puno pozdrava!

 7. Ljubomir Djordjev

  Igore ,zahvaljujem na odlicnom tekstu.Naime ,juce sam odlucio da se bavim zaradom preko interneta i slucajno sam nabasao na tvoje tekstove . Posle nekoliko procitanih vec mi je mnogo jasnija situacija u ovoj oblasti poslovanja .Naravno ,mislim da je neophodno ,za onoga ko zeli da se bavi ovim poslom,procitati sto vise tekstova na datu temu,dobro razmisliti ,gledati izmedju redova i fokusirati se na jedan vid rada,makar bio i pogresan jer ce se u buducnosti isplatiti.U svakom slucaju srdacan pozdrav i jos jedno hvala

  • Igor Tomić

   Hvala i tebi Ljubomire, mislim da imaš pravi stav. 🙂 Voleo bih da se više ljudi zainteresuje i odvoji bar nekoliko dana malo dublje da prouči tematiku pre nego što krene da radi.

 8. Predrag

  Jel moguće da se pišu neki članci na duže vreme (dan ili dva) ili je rok uvek od 1,5h do 5h?
  Zašto nije preporučljivo raditi na zaradi na svom blogu koji je free !?

  —————————————-
  Super sajt!

  • Igor Tomić

   Predraže, hvala! Na ovom sajtu je uvek rok nekoliko sati, ali posao možeš preuzeti kada si slobodan za pisanje.

 9. Streetcat

  Ja pisem i govorim engleski sasvim solidno.Ali, na i Writeru,clanci pokrivaju teme o kojima ne znam APSOLUTNO NISTA. Biciklizam u Australiji? 10 tajni koje muski sportisti ne zele da podele sa zenskim? Osiguranje kola?Iskreno,mislim da zato i traze nazovi pisce,i dobijaju Indijance,koji ladno proguglaju,i prepisu nesto slicno na netu.
  Jeste ljudi stvarno nesto pisali tamo i o cemu?

  • Igor Tomić

   To je tržište na kome ljudi skupe 2-3 članka slične tematike i svojim rečima ih prepričaju u jedan. Tako da neko veliko znanje o temama nije ni neophodno.

 10. Streetcat

  E.hvala na brzom odgovoru..Sad sam naisla na jedan clanak koji objasnjava bas to,da ne moras da budes ekspert u nekoj oblasti,nego je to vise prepricavanje svojim recima,valjda se dobro poznavanje jezika podrazumeva.Ono sto jos nisam shvatila,
  (tupsonka,sta ces),jel treba u nekoj posebnoj formi ili programu da kucas?Ili poseban font?Trazila sam na sajtu ,ali nesto ne vidim objasnjenje…Ili,prosto otkucam u Wordu?
  Hvala unapred na odgovoru.

 11. Luka Grbešić

  Zanima me da li postoji neka stranica koja na srpskom ili hrvatskom jeziku nudi zaradu pisanjem,dakle mogu li na takvim stranicama zaraditi ako pišem na srpskom ili hrvatskom jeziku,budući da ne znam baš dobro pisati na engleskom? Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru!

  • Igor Tomić

   Luka, na žalost nema ni jedna stranica koju ja znam. Na InternetZarada.org i webmajstori.net/forum/ forumima povremeno ima potrebe za piscima.

 12. Jelena

  Zdravo!

  Meni treba pomoć oko iWritera,pošto sam vrifikovala račun na PayPal-u i svaki put kad se registrujem traže mi da unesem PayPal adresu ….nakon što to uradim sačuvam i odem na profil…te adrese nema nigdje…i tako svaki put

  • Igor Tomić

   Jelena, ukoliko si iz Srbije registrovala PayPal, svakako ne možeš na njega povući novac. A inače sigurno ćeš dobiti bolju pomoć ukoliko postaviš pitanje iWriter korisničkoj podršci. 🙂

 13. Svetlana

  Jos jedan dobar i koristan clanak na blogu.
  Licno, ne zelim da zaradjujem od pisanja vec da pronadjem freelancera koji bi pisao sadrzaj za web sajt moje firme, na engleskom. Tema je usko strucna i potrebni su mi dosta kvalitetni tekstovi. Moje pitanje je sledece – gde mogu da se nadju freelanceri koji pisu, kvalitetniji su (i skuplji) od iwriter-a, ali jeftiniji od problogera, gde je samo postavljanje oglasa za posao 50$. Da li postoji neki odgovarajuci sajt za to, ili je neophodno da trazim preko Odeska i Elance?

  • Igor Tomić

   Svetlana, sigurno da postoje oglasna mesta na kojima se mogu naći dobri pisci. Pored Odesk i Elance padaju mi na pamet forumi, kao i pretraga portfolio sajtova u Google.

   • Matej Bošnjak

    Ovako,zanima me da li se na nekom blogu ili servisu kao što je Word Press može pisati na bosanskom ili srpskom jeziku? Također me zanima da li možda postoje neki bosanski ili srpski poslodavci koji na svojim web-stranicama traže od svojih pisaca da pišu članke na bosanskom ili srpskom? Ako postoje takvi poslodavci i web-stranice,na njima bih rado želio raditi,ali pod uvjetom da od mene ne traže plaćanje članarine. Dakle,ako znate za takve web-stranice i poslodavce,molio bih vas da ih navedete u odgovoru.

    UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEM NA VAŠEM ODGOVORU!

    • Igor Tomić

     Matej, naravno da se može pisati na domaćim jezicima, na bilo kojem od tih servisa.

     I svakako da ima i domaćih poslodavaca koji traže pisce, ali je relativno teško do njih doći i ja ne znam ni za jedno mesto na kom se “okupljaju”. Eventualno bih pogledao internetzarada.org forum ili webmajstori.net forum.

 14. Milos Potic

  Prvo da ti pohvalim blog sve je uradjeno veoma kvalitetno i sadrzajno, takodje ovo je odlican tekst, samo da ti skrenem paznju da 3 i 4 link za pocetne kurseve koje si ovde naveo, nisu vise u funkciji.

  • Igor Tomić

   Hvala Miloše.

   Četvrti sajt na listi je promenio URL kursa, a za treći se nadam da će uskoro da proradi.

 15. Jesica

  😀

 16. mikins

  Cao, zamolila bih ako bi mi neko objasnio detaljno o pisanju blogova ?

 17. Dejan

  Zainteresovao sam se za rad kao freelancer i najbolje sto mogu raditi je pisanje pa sam naisao na Jelenin blog koji me je doveo ovde. Neverovatno je koliko su vasi tekstovi motivacioni i sigurno cu poceti ozbiljno da radim na poboljšanju engleskog jezika. Trudicu se da ga sto usavrsim pa da počnem polako sa radom. Zanima me da li je iWriter i dalje najbolja opcija za pocetnike posto vidim da je od ovog teksta dugo proslo pa se mozda nesto izmenilo. Cini mi se da je ovaj sajt najbolji za usavršavanje. Hvala unapred 🙂

 18. Goran Panijan

  Odličan tekst, najbolji za početnike. Nije ga Google tek tako najbolje rangirao. Stilski, gramaticki i koncizno date najvažnije smernice početnicima.

ADD YOUR COMMENT