Šta rade web dizajneri i kako početi sa dizajnom – Intervju sa Draganom Mandić

Zamolio sam Draganu Mandić da odgovori na nekoliko pitanja koja su interesantna kako ljudima koje zanima šta to konkretno rade dizajneri i web developeri, tako i ljudima koji se razmišljaju postati dizajneri. Nadam se da će vam intervju biti od koristi, stoga odmah počinjemo sa pitanjima:

 
dragana mandic web design u srbiji
 
 
 

1. Za početak, molim te se predstavi.

 
Verujem da već i vrapci (ptičice tviteraške) znaju da mnogo volim da pričam ali veoma retko, gotovo nikada o sebi. Više volim da o meni govore oni koji me dobro poznaju, kolege i saradnici.
 
Formalni deo biografije u par reči bi glasio: Rođena u Novom Sadu gde sam se godinama bavila TV i radio novinarstvom, živela u Grčkoj radeći kao PR, bavila se SEO-om i online marketingom, izučavala godinama online pojave u društvu, pisala o tome a potom, kako mi je uvek nedostajala određena slika uz tekst, počela sam se baviti web dizajnom.
 
U momentu kada sam shvatila da se zaljubljujem u ovu struku, završila sam i web dizajn i od tada i zvanično ušla u svet koji veb čini lepšim mestom.
 
 

2. Šta te je navelo da se baviš dizajnom i kako je tvoj put izgledao?

 
Već sam delimično odgovorila u prethodnom pitanju. Dakle ljubav. Tačnije, prvo zaljubljenost a potom ljubav.
 
Naime, tokom boravka u Grčkoj, zaljubila sam se u more.
 
Živeći tamo, shvatila sam da se gotovo nikada ne mogu iznervirati, prijaju mi mediteranska kuhinja i klima u potpunosti, a i obožavam sportove na vodi.
 
Takođe, jedan od glavnih razloga je odluka da se otisnem “u svoje vode” jer volim samostalnost ili da kažem, ne volim zapovedanje.
 
Dizajn kao jedna od većih životnih ljubavi samo je bila još jedna moja želja koju sam sebi ispunila. Uz naporan višegodišnji rad i trud. Naravno.
 
 

3. Kako danas izgleda tvoja firma, i na šta najviše vremena trošiš tokom radnog dana?

 
Buddies Develop nije firma u onom smislu reči kako firme u Srbiji uglavnom funkcionišu.
 
Buddies Develop je koncept a na ideju o kreiranju sam došla tokom studija.
 
Zamislila sam da bi bilo odlično povezati sve svoje drage kolege sa kojima sam radila u nekim ranijim firmama, sarađivala ili sa kojima sam išla na faks.
 
Poenta priče je bila, okružiti se ljudima sličnim sebi bilo da su grafički ili web dizajneri, front ili back programeri.
 
Onima koji:

 • 1. Vole ovaj posao.
 • 2. Relativno sličnih godina.
 • 3. Vole zdravu, otvorenu komunikaciju bez ustezanja. Poznajemo se odlično, samim tim nema foliranja (foliranje me užasava).
 • 4. Cene svoj rad i vreme.
 • 5. Veruju da je svaki problem rešiv.

 
A na šta provodim najviše vremena tokom dana?
Hm, zavisi od dana. Ponekad, to su sastanci sa klijentima, ponekad crtanje i kodiranje. Najviše volim da crtam, naravno. Smatram da su sastanci ponekad gubljenje vremena i iskreno, volela bih da ugovaranje posla neko drugi umesto mene radi. Volim biti produktivna.
 
web dizajner u srbiji
 
 

4. Molim te ukratko opiši podelu web dizajna, u čemu pojedinac može da se usavrši? Koja to sve polja spadaju pod reč dizajner, i šta ko radi?

 
Počeću od reči dizajner jer sam dosta puta videla razne reakcije ljudi na pomen reči – dizajner. Upravo po facijalnim ekspresijama, mogla sam naslutiti koliko o web dizajnu zapravo (ne)znaju kao i koliko predrasuda u Srbiji postoji u vezi sa ovim zanimanjem.
 
Grafički dizajner, nije isto što i web dizajner. Sasvim su dve profesije u pitanju i NE MORAJU jedan niti drugi biti upoznati sa poslom drugog kolege. Grafičari se bave crtanjem i pripremom za štampu. Uglavnom rade vizit kartice, plakate, omote za knjige, CD-e, razne brošure i sl. Jednom rečju off line materijal.
 
Web dizajner se takođe bavi crtanjem kao i grafički dizajner s` tim što web dizajner crta kako volim da kažem, “online brošure” pojedincu ili kompaniji, tj. sajtove.
 
Web dizajner mora biti upoznat sa sledećim procesom rada a to je kodiranje kako bi crteže bilo lakše prilagoditi izradi sajta. Na primer: On zna da neke senke ne treba da crta jer je kasniji proces rada duži i nešto komplikovaniji, o čemu krajnji korisnik verovatno, nije nikada ni pomislio.
 
Web dizajner pored osećaja za lepo, mora da prepozna namere klijenta ali isto tako da bude spreman i da ga posavetuje u cilju što kvalitetnijeg predstavljanja klijenta na vebu, gradeći mu na taj način vizuelni identitet i online reputaciju.
 
Front-end Developer je takođe web dizajner čiji posao je da slike pretvori u pokret.
 
Front-end programer je zapravo koder a ovaj proces rada je druga faza izrade sajta.
Odlično barata jezicima poput HTML-a, CSS-a, JS-a i sl. i samo od njegove veštine tj. znanja zavisi koliko će tu nacrtanu sliku umeti da “oživi” na vebu, tj. da iskodira sajt.
 
Što se tiče Back-end Web Developera, sama reč “back” kaže čime se on bavi . Uglavnom serverom, izradom aplikacija, bazom podataka i sl. Osoba koja je “zadužena” za ono što ne vidimo ali je itekako bitna da bi sve radilo bez premca. Na primer: na svaki zahtev klijenta na nekom sajtu na kom postoji upitna forma a odgovori dolaze iz baze podataka je posao koji rešava back-end programer. Recimo, na sajtu neke avio kompanije imamo formu za pretragu slobodnih letova. Iz baze podataka koju je napravio stižu odgovori o ceni, datumu i sl.
Koristi: PHP, Ruby, Python i sl.
 
 

5. Da se nadovežem na prethodno pitanje, šta sve dizajner mora da zna kako bi bio konkurentan?

 

 • Prevashodno da poseduje ogromno znanje a ono se pored obrazovanja stiče i iskustvom.
 • Konstantno da se usavršava jer ovo je posao u kom uvek imate nešto da se nauči.
 • Da prati trendove. Kada kažem, prati trendove, mislim i na razvoj (npr. HTML5, CSS3..) kao i trendove u smislu samog dizajna. Npr. u ovoj godini flat dizajn je i dalje veoma aktuelan.
 • Poštuje kodekse i etiku jer će vremenom biti istisnut sa tržišta.
 • Da poseduje volju, želju i ljubav za ovim poslom, kao i u svakom drugom poslu.

 
 

6. Kako je po tebi najbolje početniku da krene učiti dizajn, koji su to najbolji besplatni resursi za koje znaš? Ili ako ti je možda lakše odgovoriti na ovako formulisano pitanje – da si sada saznala za web dizajn, kako bi najefikasnije naučila ono što je neophodno?

 
Nisam upoznata sa radom kurseva na našim prostorima kao ni u regionu, jer iskreno, nisu me ni interesovali pa ne dajem sebi za pravo da govorim o kursevima. Verovatno da ima bar jedan dobar, no, ne smem da tvrdim, nisam bila ni na jednom kursu o web dizajnu ili programiranju.
 
Da ponovo počinjem, takođe bih završila fakultet web dizajna. Tokom tih godina ne naučiš samo da crtaš i programiraš , nego i mnogo drugih stvari koje ti kasnije mogu koristiti u poslu. Na faksu se postavlja temelj, npr. naučiš kompletnu istoriju umetnosti od Mikelanđela do Warhola i Banksy-jevog uličnog arta, što verovatno ne bi čitao kao početnik dok učiš brzinski da kodiraš.
 
Isto tako, u prilici si da upoznaš sjajne ljude sa kojima sutra možeš sarađivati. Drugačije je kada ste zajedno strepili ili čak i spremali zajedno neke ispite.
Sa druge strane, ne znam koji bi me kurs naučio strpljenju kojem me je državni fax naučio. 🙂 Na tome sam im najviše zahvalna.
 
Sa druge strane, zaista nemam ništa protiv samoukih ljudi. Ukoliko se neko želi otisnuti u ovu profesiju bez da završava “velike škole” onda svakako preporučujem neke od ovih sajtova:
 
Sajt koji zovemo biblijom:
http://www.w3schools.com, bez njega se ne počinje. Koristiti ga uz doručak, ručak i večeru.
 
Potom sajtove koje cenim a na kojima se može pronaći dosta tutorijala o dizajnu i kodiranju:
http://hub.tutsplus.com
http://css-tricks.com
 
Kao i interaktivne sajtove na kojima se može učiti kodiranje:
http://teamtreehouse.com/
http://www.codecademy.com/
 
Takođe, preporučujem odlazak na radionice, predavanja i druženja web i grafičkih dizajnera i front end programera jer su to sastanci na kojima ima šansu i da sazna ponešto i da se eventualno zaposli kod starijih kolega pa uči lagano.
 
sta to rade web dizajner ili web developer
 
 

7. Koliko je realno vremena potrebno početniku da se dovoljno usavrši u dizajnu kako bi mogao da počne da živi od svog rada? (da, znam, nezahvalno pitanje)

 
Teško je napisati koliko je nekome vremena potrebno jer zavisi i od volje kao i kapaciteta osobe.
 
Recimo, ukoliko je dizajner završio fakultet u Srbiji, po mojoj proceni oko 2-2,5 godine. Ako govorimo o fakultetima u EU gde se tokom studija izvodi veći procenat praktične a ne samo teoretske nastave, onda će početniku trebati mnogo manje vremena, skoro upola manje.
 
Da napravim paralelu, na fakultetu u Italiji Photoshop je predmet i uči se tokom jednog semestra, kod nas se spominje u sklopu jednog predmeta što je verujem ogromna greška u samom pristupu obrazovanja jer, dobro nam je svima poznato da je ovaj, pomenuti alat dizajneru isto što i mehaničaru francuski ključ ili šrafciger. 🙂
 
Sa druge strane, ukoliko je neko samouk verujem da će učiti onom brzinom koliko mu je stalo da što brže savlada, kao i koliko brzo može da upije znanje. U tom slučaju, preporučujem učenje uz starije kolege, brže se savlada.
 
 

8. Možeš li nam reći nešto o specifičnostima posla dizajnera u Srbiji, u odnosu na ostatak sveta… kakva su tvoja zapažanja?

 
Mogu ti mnogo toga reći o razlikama ovde i van Srbije ali to nije samo tako u našem poslu, nego verujem, i u drugim profesijama.
 
Recimo, ljudske predrasude. Nekada su mi smetale, danas im se smeškam.
 
Po default-u svi dizajneri i programeri su debeli i rasčupani, jedu junk food, apsolutno su asocijalni i po ceo dan igraju igrice kojima su opsednuti. Samo nešto kuckaju po računaru i ništa ne rade. A nije tako. No, ako jeste, ok, idem da se ugojim još 40 kg, prestaću da se češljam i družim sa prijateljima da ne razbijam tuđe predrasude. 😉
 
Srpski rezon 2: “Napravi mi To malo Tu nešto na brzinu” je u prevodu na poslovni web dizajnerski jezik: “Izvini molim te, da li i kada ćeš imati vremena da mi dizajniraš/redizajniraš sajt i iskodiraš ga?”
 
Konkretno želim reći da je i za ovaj posao potrebno vreme kao i pekaru da umesi i ispeče hleb a onda ga ujutru nama komšijama proda. Pekar lepo odmah ujutru naplati svoj rad i materijal, koji su u našem slučaju vreme, alati, cene održavanja servera, interneta, struje, kičme koja itekako strada, često povećane dioptrije itd.
 
Van Srbije ne smem da kažem kolike su plate kao i da se front end programer jednako dobro ceni koliko i sam dizajner. Dizajner prodaje originalnu ideju. Van Srbije ideja se poštuje.
 
Isto tako, klijent “stranac” uglavnom uvek tačno ima prestavu kakav sajt želi i upoznat je sa procesima rada što ume i da ispoštuje u svakom smislu, pa i materijalnom.
 
Uglavnom iz ovog, po meni veoma opravdanog razloga, većina dizajnera i programera sa ovih prostora radi freelance za inostrano tržište.
 
 

9. Šta je danas u svetu web dizajna moderno, i u kom pravcu se industrija kreće? Koji će trendovi biti popularni u 2014. godini i nadalje?

 
Flat dizajn je u trendu. Počeo je ulaziti na mala vrata krajem 2009 -te godine a sredinom 2010-te godine je već postao hit.
 
Meni to govori da se cela web industrija kreće ka minimalističnijim dizajnerskim rešenjima, pojednostavljivanju funkcija na platformama, odnosno, uprošćavanju korišćenje interneta za mobilni internet.
 
Verujem da naš ubrzan način života kreira trend koji internet mora da prati. Mobilni telefoni su prema statistici već preuzeli mesto desktop računarima. PC će polako u zaborav.
 
To nam dolazi u narednim godinama. Pokret, dinamika, a samim tim, dizajn minimalističan, ispravan kod da sajt dobro i brzo, arhitektura sajta smislena, sadržaj na sajtovima tačan i sažet, odlična optimizacija jer smo već i prodavnice preselili na veb. Kojim god poslom da se bavite, konkurencija na vebu će biti ogromna, čak i u Srbiji za par godina, i moj vam je savet da se što pre svojim sajtom pozicionirate, ukoliko to još uvek niste učinili.
 
 

10. Koje pitanje bi volela da sam ti postavio, a nisam? Molim te postavi ga sama sebi i odgovori na njega.

 
Postavila bih sebi pitanje:

Šta je najbitnije u životu?

 
Voleti. Radovati se svakom novom danu, poštovati i sebe i druge ljude, ako si u mogućnosti raditi posao koji voliš, ako nisi, napraviti mogućnosti. Kreirati svoju sreću, živeti sa osmehom na licu, pomagati ljudima oko sebe kojima je pomoć potrebna, biti kolegijalan, biti prijatelj i najbitnije, čovek. Uvek. 🙂
Konstantno upijati znanje u cilju napretka na svim životnim poljima. Nagrade neminovno dolaze same po sebi.
 
Srećno! 🙂
 
 
 
Dragana, hvala na vremenu i trudu koje si uložila da nam odgovoriš na pitanja. 🙂
 
Ukoliko vam se tekst dopao, ukoliko vam je pomogao ili znate nekoga kome može pomoći, podelite ga preko društvenih mreža klikom na neki od dugmića predviđenih za to.
 
Ukoliko imate neko pitanje ili želite nešto da dodate, budite slobodni i ostavite komentar.
 
Pročitajte i slične intervjue – jedan o tome kako početi pisati online i uopšteno o pisanju na netu, i jedan o social media management poslu u Srbiji, a predlažem i tekst o načinima internet zarade u Srbiji.
 
 
Lep pozdrav,
Igor

Comments
 1. Goran

  Ja sam nekoliko godina radio kao web dizajneru za jednu tzv. državnu firmu i mogu vam reći da je iskustvo poražavajuće, Pokrivao sam sve pozicije o kojma Dragana govori, ali i malo više poput menadžmenta društvenih mreža, video montaže i sl. Neverovatno je kako ljudi na našim prostorima banalizuju ovaj posao uglavnom misleći da komjuteri sve sami rade, da ste vi mađioničar koji će “časkom” svaku njihovu budalaštinu pretvoriti u hit, da je web dizajner čovek koji zna sve što ima bilo kakve veze sa računarima. O tome koliko se taj rad vrednije neću ni da govorim. Dobro je da se ovakvi intervjui bar povreemeno pojavljuju na portalima, ne bi li naši “menadžeri” bar površinski zagrebali po broblematici koja im je za sad uglavnom “Špansko selo”

  • Igor Tomić

   Gorane, nažalost ima više takvih priča. Mislim da je osobi u takvoj situaciji najpametnije da polako počne sa freelance poslovima preko neta, da bi posle izvesnog vremena imala dovoljno posla da da otkaz i radi za sebe.

   • Goran

    Da, ja sam upravo to i uradio. Pokrenuo sam svoj sajt, sada sam guram sve, radim za svoj ćef, a na kraju i ako ne uspe bar mogu da kažem “sam pao, sam se ubio”. A ako uspe, onda još bolje.

 2. Dušan Pilipović

  Super intervju. Moje mišljenje je da 90% ljudi koji se bavi tim poslom nema završen fakultet, možda čak i ekstremniji broj. Nisam našao ovde o kom se fakultetu radi, i bilo bi zanimljivo da je rečeno koliko smatra da je to uticalo na njen rad kasnije pored istrajnosti 🙂

  Uradio sam sličan intervju ranije sa drugarom i kolegom Markom Aleksićem (@markiz) na temu dizajna i njegovog proboja. Ako vas interesuje čitanje na sličnu temu 🙂
  http://beleske.com/gde-vas-dizajn-moze-odvesti-marko-aleksic-markiz/

  • Igor Tomić

   I meni deluje kao da većina ljudi koji se bave web dizajnom nisu završili fakultet za njega, a to čini mi se važi i za online poslom generalno, eventualno sa izuzetkom programera.

   Hvala na linku.

 3. Mikica

  Na žalost, ogromna ponuda, doduše i kvalitetnhi rešenja, na Internetu, pre svega značajno obara cenu ovoj struci. To je danas realnost.

 4. tea

  moze neka preporuka koji fakultet/i u Beogradu bi mi dali najbolje znanje

  • tea

   vec par meseci se spremam, crtam, ali nisam bas sigurna koji faks bi mi bio najbolji. :)) pozz

  • Igor Tomić

   Zavisi za koju oblast. 🙂 No, mislim da se sve (mislim na dizajn, programiranje i online marketing) može naučiti od kuće efikasnije nego na fakultetu.

 5. Boris

  Svidja mi se tekst. Treba mi savet u vezi web dizajna.

  Imam 19 godina i batalio sam fakultet, u pitanju je IT u poslovnim sistemima (blage veze sa web dizajnom nema). Na raspolaganju imam 6-8h dnevno da se posvetim ucenju web dizajna.
  Kako da pocnem? Pocetak je najtezi, zar ne?

  Trenutno mi je na umu da nadjem knjige sa najboljim ocenama na amazonu, HTML/CSS John Duckett (jedna od njih) i da pocnem putem knjige da ucim….zatim da ubacim koji video tutorijal + interaktivni tutorijal.
  Naravno nakon toga ide JS i najverovatnije Jquery.
  Sta mislis o ovome?

  + Nakon html-a css-a, da li je must have znanje photoshopa ili recimo illustratora gde bih mogao da skiciram sajt? Da li je PSD to HTML i dalje popularan?

  Ukratko da napises learn path, mislim da ce pomoci i drugim ljudima koji prate ovaj sajt u daljnjem radu.

  Hvala ti unapred, mnogo bi mi znacile informacije/saveti jer sam apsolutni pocetnik.

  Pozdrav!

  • Igor Tomić

   Pozdrav Borise, nadam se da će ti neki dizajner napisati čemu da se okreneš. 🙂

ADD YOUR COMMENT