Šta je to 301 php redirect

Siguran sam da ste mnogo puta čuli za termin 301 redirect. Moguće je i da ste mnogo puta čuli i za php redirect, stoga vas zanima čemu služi i šta je to 301 php redirect. To je tema koju će ovaj članak da obradi.

 

 

Šta je to 301 redirect

 

301 (takozvani pamenti) redirect je permanentna promena putanje sa jedne (internet) adrese na drugu. Mogu da se preusmeravaju pojedinačne stranice, ali i celi domeni.

301 redirect je koristan u slučajevima kada nam neki linkovi ne rade (broken links) ili kada zakupimo novi domen i želimo da svi linkovi upućeni ka starom domenu pokazuju ka novom. 301 redirect koristan je i u situaciji kada svake godine radimo istraživanje i na svoj sajt postavljamo rezultate, a pomoću redirecta posetioci će i  klikom na link postavljen prije više godina završiti na najnovijoj verziji rezultata.

Za SEO je dobro sve linkove preusmeriti ka sajtu sa http://www.sajt.com ili samo http://sajt.com (*verzija bez www). Takav slučaj je i sa mojim sajtom, gde se i kada se upiše www.igortomic.net uvek dolazi do stranice bez www. tj. na https://igortomic.net Takođe ukoliko želite da posetite moju drugu domenu, igortomic.com, 301 redirektom bićete preusmereni na igortmic.net. Ovo je dobro za SEO zato što Google ne voli dupli sadržaj, što u očima google.com ima svaka stranica koja nema redirect na jednu od dve navedene varijante, već koristi obe.

 

Servisi za skraćivanje linkova

 

Servisi za skraćivanje linkova kao što su Twitter http://t.co/bit.ly ili goo.gl takođe koriste 301 redirect, u svrhu skraćivanja linka. Mana ovih servisa jeste ta što je vlasnik linka servis na kome je link skraćen i mogu uvek link da ukinu ili da ga izmene, dok je pri izradi 301 redirecta “ručnim” putem vlasništvo nad linkom uvek vaše.

 

Kako napraviti 301 .php redirect

 

Šta je to i kako se postavlja php 301 redirect? Počećemo sa primerom: ukucajte https://igortomic.net/link/301phptest.php i primetićete da vas ovaj link vodi ka root-u moje stranice, tj. na https://igortomic.net. Probajte!

To sam uradio tako što sam .php fajl ubacio na root svog hosta, u direktorijum link. Dakle puna putanja tog test fajla bila bi root/link/301phptest.php

 

Sada ću vam u kratkim koracima objasniti kako napraviti .php redirect fajl:

Otvorite notepad i upišite kod iz slike dole u njega, a na kraju ga sačuvajte kao željeno_ime.php (npr. u slučaju ovog primer ja sam fajl nazvao 301phptest).

php redirect
Copy/paste i snimite fajl u .php a ne u .txt ekstenziji:

<?php
header(‘Location:http://zeljena-adresa.com’);
?>

Ne zaboravite fajl snimiti u .php a ne u .txt ekstenziji. Ako koristite notepad to vrlo jednostavno mozete uraditi tako sto ćete izabrati opciju file-> save as -> i upisati ime fajla pod navodnike, npr. “zeljena-adresa.php”.

 

 

Čemu služi 301 php redirect

 

Pri početku članka već sam naveo par primera. Suština je u tome da i za godinu dana mogu da promenim putanju linka sa https://igortomic.net/link/301php.test.php na bilo koju adresu na internetu. Sve što treba da uradim jeste da napišem željenu adresu u php fajlu. 301 php redirect najkorisniji je kada svoje linkove ostavljate na sajtovima koji nisu vaši.

Zamislite da reklamirate proizvod kao affiliate, npr. hosting koji smatrate za najbolji, a posle nekog vremena promenite mišljenje. U slučaju da ne koristite .php redirect, svi vaši affiliate linkovi bi i dalje pokazivali ka starom hostingu ukoliko ne zamenite svaki link pojedinačno (ako je to uopšte moguće). No, upotrebom .php redirecta sve što treba da uradite jeste da zamenite “željenu adresu” u .php fajlu i snimite ga pod istim imenom kao stari .php fajl. Tako će svi vaši stari linkovi pokazivati ka novoj, željenoj adresi, a bilo vam je potrebno svega par minuta da ih zamenite. To ne bi bilo moguće da koristite neki skraćivač linkova, na primer http://goo.gl/https://bitly.com/ ili http://tinyurl.com/.

301 php redirect

 

Da reklamiram najbolji domaći forum za internet marketing to bih uradio sa ovakvim linkom: https://igortomic.net/link/domaciforum.php koji bih postavljao na svim stranicama na kojima reklamiram taj forum.
Ako se kroz neko vreme neki drugi forum pokaže kao najbolji, sve što bih trebao da uradim jeste da zamenim link u domaciforum.php fajlu, i svi linkovi koje sam ranije postavio pokazivali bi ka novom forumu.

 

 

 

Nadam se da sam bio jasan. Ukoliko imate bio kakvih komentara ili pitanja, slobodno iskoristite formu za komentare.

 

Lep pozdrav,

Igor

ADD YOUR COMMENT