Koliko novca vredite Facebook-u i Google-u? Koliko informacija o vama je javno dostupno na netu?

Mnoge aplikacije i internet sajtovi dele (prodaju) naše podatke trećim licima. To rade legalno. Jednostavno računaju na to da ćemo mi retko – ako upošte – da se igramo sa opcijama koje bi trebale da osiguraju našu privatnost.

Tu prednjači Facebook koji veoma često menja svoju polisu privatnosti. Kada polisu privatnosti promeni često resetuje opcije koje smo prethodno podesili. No za njime ne zaostaje ni Google, a ni mnogi drugi sajtovi.

 

Ruku na srce to obično nisu podaci koji nas mogu lično identifikovati. Međutim, da li znate kako da uključite opciju da vaš Google + profil ne bude javno dostupan, koji sajtovi mogu da prate vašu aktivnost na internetu ili koje aplikacije na Facebook-u imaju uvid u vaš profil i pravo vaše podatke koriste po volji, odnosno koji su podaci vidljivi zbog vaših prijatelja koji ne obraćaju pažnju na privatnost svog profila?

 

PrivacyFix logo

 

Na scenu stupa simpatična i potpuno besplatna aplikacija za Chrome i Firefox browsere (koja će za nekoliko meseci da bude dostupna i za Android i iOS operativne sisteme) – PrivacyFix. Slogan kompanije je – “Vaša privatnost. Pojednostavljena” (Your privacy. Simplified.).

 

 

 

 

Slogan zaista dobro opisuje mogućnosti aplikacije, pogotovo imajući u vidu da aplikacija ne beleži nikakve podatke, osim u slučaju da im ih dobrovoljno pošaljemo. Sve opcije kojima želimo da povećamo svoju privatnost na internetu moramo sami da promenimo, a aplikacija će nas usmeriti tačno na stranicu i dugme koje treba da pritisnemo kako bi veću privatnost i ostvarili.

Jim Brockčovek koji upravlja kompanijom, odlučio se za njeno osnivanje posle situacije u kojoj je član njegove bliže familije imao izuzetno negativno iskustvo sa online advertajzing reklamama i retargeting sitemom.

 

Instalacija i Podešavanja

Aplikacija se instalira brzo i jednostavno. Posetom na sajt http://privacyfix.com i klikom na opciju “run Privacyfix setup” za čas ćete moći da zabranite aplikacijama i internet sajtovima da skupljalju i prodaju podatke sakupljene vašom posetom.

Opcije možete da podesite tako da vam advertajzeri više neće moći servirati retargeting reklame, niti ćete dobijati personalizovane reklame na sajtovima.

 

Podešavanje opcija na taj način nije nužno dobro. Loša strana takvih podešavanja je ta što ćete videti reklame koje vas uopšte ne zanimaju. Takođe, možda želite da nagradite sajtove koje često posećujete i dozvolite im da preko personalizovanih reklama više zarađuju vašom posetom.

Sigurno je da bi internet marketarima bio mnogo teži posao kada bi svi prestali deliti podatke sa sajtovima koje posećuju. Tada bi mnogo teže mogli ciljati na ljude sa interesovanjima vezanim za njihov proizvod ili uslugu.

 

 

Koliko na godišnjem nivou vredite kompanijama Facebook i Google?

Zanimljiv detalj koji možete saznati korišćenjem PrivacyFix aplikacije je i brojka koja govori koliko Facebook i Google zarađuju na našim online aktivnostima. Saznao sam da Facebook-u vredim tričavih 1.35$ godišnje, dok kompaniji Google vredim 592$ godišnje.

koliko novca vredim google-u koliko novca vredim facebook-u

 

 

 

Nadam se da će vam ova aplikacija pomoći da privatnost podesite onako kako želite. Ja nisam neko kome predstavlja problem da me sajtovi prate pomoću cookies, ali volim da budem svestan ko, kako i šta zna o meni, u čemu mi PrivacyFix pomaže značajno.

 

 

Ne ustručavajte se članak podeliti sa prijateljima preko društvenih mreža.

Lep pozdrav,

Igor

 

 

Comments
  1. oglasi

    Facebook ce na kraju puci jer jednostavno ne siri svoju kompaniju kao Google koji sada ima mali milion sajtova koji odlicno rade, a ima i Chrome koji je odlican.

ADD YOUR COMMENT