Kako uraditi Backup WordPress sajta

Posle teksta o zaštiti WordPress sajta, Filip (Filipov Twitter, Linkedin) je napisao članak i o tome kako da backupujete vaš WordPress sajt. Uživajte!
 
 
Back-up je metod kojim se svi fajlovi Vašeg sajta (skripte, slike, teme, plugins itd) sačuvaju na nekoj drugoj lokaciji da bi mogli da ih ponovo postavite ukoliko Vaš sajt bude kompromitovan. Ovo doslovno možete zamisliti kao rezervu koju možete dodati na sajt ukoliko se nešto pokvari. U zavisnosti od plugin-a Vaš back-up će sadržati i MySQL bazu podataka ili ćete morati da nabavite poseban plugin za ovo.
Kako uraditi backup WordPress sajta
 
Veliki broj back-up rešenja će sve Vaše fajlove upakovati u ZIP datoteku i postaviti je na Vaš server, a od admina se očekuje da tu datoteku preuzme i potom obriše sa servera. Ovo je previše naporno i tokom poslednjih godina otkrio sam da je oblak (cloud storage) najbolje rešenje.
 
U nastavku pogledaćemo kako možete povezati svoj WP sajt sa servisima kao što su DropBox, Google Drive, Amzon S3, Microsoft Azure itd.
 
 

Dropbox za WordPress

Ovo je jednostavan plugin koji preporučujem svim manjim sajtovima, pogotovo ukoliko ste upoznati sa Dropbox servisom. Plugin pod imenom WordPress Backup to Dropbox radi posao upravo onako kako bi se očekivalo od njega: pravi back-up vašeg WP direktorijuma na Vaš Dropbox nalog. Ukoliko niste koristili Dropbox do sada imam dobre vesti: registracija je besplatna i dobićete nekoliko gigabajta prostora što je sasvim dovoljno za manje projekte.
Slika WP B2D opcije i podešavanja.

Dropbox WordPress backup plugin

Slika: WP B2D opcije i podešavanja


 
Velika prednost ovog plugin-a je što možete i da zakažete automatske back-up procedure: jednom dnevno, jednom nedeljno ili svakog meseca što prilično automatizuje proces.
Back-up i optimizacija baze
 
Pošto plugin koji sam pomenuo iznad neće sačuvati bazu WP sajta, morate dodati i plugin koji će raditi back-up MySQL baze podataka. Preporučujem Vam WP DB Manager koji nudi dosta dobrih opcija i za početnike i za profesionalce. Početnici koji nemaju mnogo tehničkog znanja treba samo da obrate pažnju na opciju koja omogućava automatsku optimizaciju i back-up Vaše baze.
 
Za napredne korisnike tu je odlčina interfejs za upravljanje bazom i za izvšravanje SQL upita.
 
 

Sve-u-jednom i besplatno?

Dropbox je super servis, ali nema razloga da se ograničite samo na njega ukoliko to ne želite jer postoji veliki broj provajdera koji nude cloud storage servise. Pomoću besplatne verzije BackWPup možete koristiti tradicionalan FTP metod, ali i spojiti svoj back-up uz servise poput Dropbox, Amazon S3, Rackspace, Google Drive, SugarSync itd.
 
Ovaj plugin podržava i automatski back-up vaše SQL baze kao i zakazivanje redovnih back-up. Premium verzija pruža dodatne opcije povezivanja kao i više kontrole nad samim procesom.
 
 

Backup Buddy – premium rešenje

Postoji dosta premium rešenja, a lično mislim da je Backup Buddy koji je razvila firma iThemes jedno od najboljih za WordPress. Ovo je pravo sve-u-jednom rešenje za sve datoteke na serveru kao i bazu podataka, ali se izdvaja i po svojoj opciji da automatski instalirate najnoviji backup ukoliko je Vaš sajt oboren ili kompromitovan. Ovo je poznato kao restore and recovery i teško je naći besplatan servis koji pruža ovu uslugu.
backup buddy premium
 
Njihov servis podržava klasičan FTP ili send to email, ali i cloud rešenja poput Amazon, Dropbox i Rackspace. Takođe, iThemes nudi svojim korisnicima i 1 GB besplatnog prostora na svom serveru preko servisa BackupBuddy Stash. Međutim, sam plugin može biti previše skup za manje projekte jer dve licence koštaju 80 američkih dolara (najmanji paket).
 
 
 
Još jedno veliko hvala Filipu što se odlučio napisati ovaj tekst. Nadam se da vam je pomogao. Svakako članak podelite sa prijateljima preko društvenih mreža, nekome će sigurno da bude od velike pomoći.
 
Lep pozdrav,
Igor

Comments
 1. Miloš

  Odličan tekst! Hvala na ovim savetima, upravo sam ih primenio. 🙂

  Pozdrav!

 2. Zoran

  Dali može malo pomoći kako napraviti backup čitavog sajta na VPS serveru bez control panela??

 3. Danilo

  Ja preporučujem Duplicator plagin. Elegantna stvar. Free 🙂

 4. Miloš

  Odličan tekst, zahvaljujem. Imao bih jedno pitanje. Skinuo sam WP DB Manager, ali ne znam kako da ga instaliram tj. pod kojom stavkom u WP panelu. Molim za pojašnjenje.

ADD YOUR COMMENT