Kako proveriti izgled sajta na mobilnim uređajima i tabletima

Sudeći po istraživanjima, očekuje se da će do 2014. godine više ljudi surfovati internetom preko mobilnih telefona nego preko desktop računara. Istraživanja takođe pokazuju da se 46% korisnika mobilnih telefona najverovatnije neće vratiti na sajt koji nije bio prilagođen ovim uređajima tokom njihove prethodne posete.

 

Zanimljivo je takođe da oko 50% britanaca i amerikanaca poseduje smartphone, da čak četvrtina amerikanaca internetu pristupaju isključivo preko mobilnih uređaja, kao i da na globalnom nivou postoji više korisnika mobilnih telefona nego što je korisnika četkice za zube!

 
 

Imajući sve ovo u vidu vrlo je važno shvatiti kakvo iskustvo naš sajt pruža korisnicima koji ga posećuju sa mobilnih telefona i tableta. Srećom nije neophodno da posedujemo (ma koliko ta ideja izgledala privlačno) i iPhone, i iPad, i Samsung Galaxy i HTC Evo, i, i, i … kako bi proverili izgled svog sajta na svim imenovanim igračkama gedžetima. Postoji nekoliko besplatnih načina da saznamo kako naš sajt izgleda na pametnim mobilnim telefonima.

 
 
 
 

Opera Mobile Emulator browser

Opera Mobile Emulator browser je aplikacija slična Google Chrome ili Mozilla Firefox-u, s tom razlikom da pomoću Opera Mobile Emulator-a možemo da pregledamo sajtove kao da ih pregledamo sa različitih mobilnih uređaja poput Samsung Galaxy (i još preko 10 Samsung modela), HTC Evo (i još preko 10 HTC modela), Amazon Kindle Fire, Sony Experia i mnogih drugih.

 

slika Opera Mobile Emulator browsera
 
 
 

Mobilizer

Mobilizer je besplatan program koji nudi isto što i Opera Mobile Emulator, s tom razlikom što, iako nudi manji izbor modela telefona (iPhone 4 i 5, po jedan model Samsung Galaxy, BlackBerry Storm, HTC Evo i još nekoliko uređaja.), ima ono što Opera Mobile Emulatoru fali – iPhone 4 i 5!

 

Mobilizer slika programa
 
 
 

OfferMobi

OfferMobi je oglašivačka platforma namenjena isključivo oglašavanju na mobilnim telefonima. Ono što je nama zanimljivo jeste što se na stranici sa besplatnim alatima ove mreže nalazi i pregled sajtova iz ugla zaista ogromnog broja “pametnih” mobilnih telefona. Plus, nije potrebno ni preuzimanti niti instalirati nikakav program kako bi pogledali izgled sajta na nekom od brojnih (emulatora) mobilnih uređaja koje besplatan alat na OfferMobi oglašivačkoj mreži nudi.

 

OfferMobi izgled sajta na mobilnim telefonima
 
 
 

iPadPeek

Pomoću vrlo jednostavne online aplikacije iPadPeek veoma brzo možete pogledati kako vaš sajt izgleda na iPad ili iPhone 4/5 uređaju. Sajt simulira i okretanje uređaja horizontalno ili vertikalno. Mana aplikacije je što je flash na njoj funkcionalan, te ćete radi što vernije simulacije morati da ga isključite u svom browser-u.

 

ipadpeek izgled sajta na ipadu ili iphoneu

 
 
 
 

Ukoliko vam se tekst svideo, podelite ga sa prijateljima putem društvenih mreža. Takođe, slobodno ostavite komentar.

 

Lep pozdrav,

Igor

Comments
 1. Milos

  Odlična prezentacija sa puno zanimljivih i korisnih statistika o stepenu korišćenosti mobilnih telefona. Takođe sjajan opis aplikacija. Svaka čast.

 2. Daria

  Mogu samo da kažem da je ovo odličan članak, naročito mi se dopao opis aplikacija. Lepi pozdrav i puno uspeha u daljnjem radu 😉

 3. SMS poruke

  Moramo se prilagodjavati vremenu! Hvala za pomoc !

 4. Slavica

  Odlicno samo pola stvari ne rezumijem- tehnicke izraze, lijep pozdrav

  • Igor Tomić

   Slavice hvala na komentaru. Slobodno pitaj za objašnjenje pojmova koji nisu jasni.

 5. Igor

  Odlican clanak, ovo mi je trebalo. Hvala

 6. Ankica Svinjarić

  Odlično, baš tražim nešto u vezi internet zarade, moj problem je što ne razumijem engleski.
  voljela bih da mi pomognete.

  • Igor Tomić

   Ankice, kako bih mogao pomoći? Mislim da je znanje engleskog jezika izuzetno bitno ;).

 7. Stefan

  Super kolekcija alata. Posebno mi se svidja OfferMobi, cist, jednostavan i funkcionalan.

  Ja inace najcesce koristim mobilephoneemulator dot com.

 8. Igrice sah

  Kako stoje stvari sa korisnicima mobilnih telefona u 2015. godini? Koja je prognoza, da li neko zna? Da li ce mobilni telefoni i tableti preuzeti primat nad desktop racunarima?

ADD YOUR COMMENT