Kako raditi kvalitetan SEO i osigurati se od (ne)milosti Google update-a u 2013 i nadalje

Ovaj članak pozabaviće se načinom na koji je moguće raditi SEO (graditi linkove), a da je to potpuno u skladu sa sugestijama pravilima Google-a.
 
 
Najjači link, onaj koji najviše vredi kako bi se vaš sajt bolje rangirao na Google pretraživaču, jeste link ka vašem sajtu koji se nalazi unutar članka, koji je postavio pisac tog članka jer je našao vrednost na vašem sajtu, i koristi određenu stranicu vašeg sajta kao referencu ili dopunu onome o čemu piše. Premija je još i ako taj link dolazi sa sajta koji Google prepoznaje kao autoritet. Ovi linkovi se zovu i editorial linkovi.

 
google
 
 
 

Guest posting


 
Guest posting, ili pisanje članaka za relevantne, tematski povezane sajtove kako bi se pridobio veći broj čitalaca je trenutno jedan od najzastupljenijih i najjačih načina za gradnju linkova u svrhu SEO, baš zato što tim putem dobijate kontekstualne linkove koji bi trebalo da budu odobreni od vlasnika sajta lično.
 
Iako je Google najavio borbu protiv masovnih guest posting kampanja (npr. ovo je jedan “idealan” link za searchengineland.com, tip linka o kome sam pisao u prvom pasusu ovog članka), a pre svega onih “spamerskih”, koj, tj. editorial link) i imaju mnogo linkova ka određenom sajtu uz komercijalne anchor tekstove, vreme je promisliti da li je trenutna strategija kojom gradite linkove dugoročna, ili će vam u nekom narednom periodu Google penalizovati sajt (slaće manje posete na njega).
 
Smanjivanje vrednosti guest postinga kao metode gradnje linkova je nešto što se već dugo očekuje. Kada jedna metoda postane masovno korišćena, Google preuzme akciju kako bi smanjio efekat jačine te metode, pre svega zato što se ona kosi sa smernicama pravilima koje je Google postavio webmasterima.
 
 
 

Prošlost


 
U prošlosti su se masovno koristili linkovi iz footera, direktorijuma, forum potpisa i iz blog komentara, često sa alatima poput xrummer i scarperbox, koji su u kombinaciji mogli da naprave ogroman broj linkova onima koji su ih znali koristiti na pravi način.
 
Sada će bilo kakav spam i automatsko pravljenje likova verovatno dovesti do toga da će vam sajt imati negativne posledice za vaš sajt, u vidu značajnog pada u rangiranju za određene ključne reči na Google pretraživaču, ili u još gorem slučaju, možda vaš bude potpuno deindeksiran (tada ga je nemoguće naći preko Google).
 
No, blog komentari, forum potpisi, i relevantni direktorijumi koji ne primaju svakoga ko se prijavi, već biraju da u svoju listu uključe samo kvalitetne sajtove (ključna reč ovde je biraju, tj. svi sajtovi su izabrani od strane čoveka, editora sajta) i dalje su fantastičan način za dovođenje posete i za proširenje backlink portfolia*.
 
Kriterijum koji imam za ovaj blog jeste – ukoliko mislim da moj komentar doprinosi blogu na kom ga pišem, i ukoliko mi može dovesti čitaoce, u 99% slučajeva je ok.
 
Direktorijumi, ukoliko dovode posetu na sajt – verovatno su ok. Ukoliko je spammy direktorijum (onaj koji linkuje ka mnogo sajtova lošeg kvaliteta), izbegao bih taj direktorijum u širokom luku.

*(broj sajtova koji linkuju ka vašem sajtu i vrste linkova, npr. link sa forum potpisa, link iz blog posta ili sa direktorijuma, itd.).
 
 
 

Kako ukratko izgleda proces dobijanja guest posta


 
Guest postovi se uglavnom dobiju tako što nađete sajt koji je tematski povezan vašem, i koji vam se dopada. Zatim kontaktirate vlasnika sajta i ponudite mu članak koji će biti interesantan publici njegovog sajta, a sa druge strane tematski dovoljno blizak vašem, tako da će čitaoci koji sa tog sajta preko linka u članku posete vaš, na vašem sajtu naći zanimljivo štivo, i u idealnom slučaju postaće stalni čitaoci.
 
Alternativno, možda neko kontaktira vas i zamoli vas da napišete neki članak za njegov sajt.
 
U oba slučaja u pitanju je win-win-win situacija jer dobijate i vi i vlasnik sajta za koji ste napisali zanimljiv i kvalitetan članak, ali i njegovi čitaoci.
 
Dodao bih samo to da zanimljiv i kvalitetan članak ne znači da treba da pišete doktorsku disertaciju. Npr. publici sajta koji piše o poznatim ličnostima će članak o tome kako je neka starleta izašla u grad bez grudnjaka itekako biti zanimljiv i interesantan.
 
 
 

U praksi


 
Na žalost, u praksi se guest posting uveliko zloupotrebljava. Mnogi sajtovi postoje samo da bi primali guest postove bilo kog kvaliteta, i nemaju ni jedan članak koji je napisao vlasnik tog sajta.
 
Mnogi sajtovi na koje se masovno guest postuje nisu ništa bolji od tematski uskih direktorijuma članaka (article directories) kao što je ezinearticles.com, ili možda čak i gore, ni neznajući ćete postaviti vaš člank na loše osmišljenu mrežu blogova. Kada je Google provali, u najboljem slučaju vaš post vam neće značiti ništa, a u gorem slučaju vaš sajt biće kažnjen (penalizovan).
 
guest posting spam
 
 
 

Gde je u stvari problem?


 
Po pravilima Google (tj. po “smernicama za webmastere”) svaki link koji je napravljen da bi se poboljšalo rangiranje sajta na pretraživaču je neprirodan link. Google pogotovo ne voli plaćene linkove, međutim čak i neki jako veliki i poznati sajtovi ih prodaju. U ovom slučaju trebalo bi izričito naznačiti da je u pitanju sponzorisan link, i staviti rel=nofollow tag na njega.
 
Dakle, sama činjenica da pišete članak samo zato da bi dobili link sa drugog sajta je kršenje Google pravila. Kada se ona krše na masovnom nivou, to je dobar indikator za Google da treba da se obračuna sa onima koji koriste ovakve manipulativne taktike, i da pre svega smanji snagu konkretne tehnike koja se masovno i nekvalitetno koristi.
 
 
 

Kako se osigurati od Google penala u 2013 i daljoj budućnosti?


 
Najbolji način za osigurati se od problema sa Google-om u budućnosti jeste ne kršiti Google pravila. Realno, ovo vas stavlja u podređenu poziciju u odnosu na konkurenciju, no sve je važnije zaista se pridržavati Google smernica.
 

 • Pridržavati se smernica u praksi izgleda ovako: Ako vašu firmu želite da izlistate u korisnom direktorijumu firmi kako bi vas kupci lakše našli, to svakako učinite.
 •  

 • Ukoliko komentarišete na nekom blogu zato što imate šta da doprinesete diskusiji, svakako slobodno stavite link ka vašem sajtu, ukoliko bloger to dozvoljava. Ako ste aktivni na nekom forumu zato što uživate u participaciji na njemu, slobodno stavite link ka vašem sajtu u potpis.
 •  

 • Ako pišete guest post zato što želite da ponudite vrednost i vlasniku sajta za koji pišete članak, i njegovoj publici, a time pridobijete još čitalaca za vaš sajt, slobodno pišite koliko god guest posting članaka želite.
 •  

 • Ukoliko želite na nekom sajtu da se reklamirate, slobodno to uradite, slobodno platite za reklamu, ali naznačite da se radi o plaćenoj reklami, a na link obavezno stavite rel=nofollow.

 
Google stremi ka tome da neutralizuje vrednost svake metode koja ima snagu da vaš sajt rangira, a u slučaju da linkove gradite isključivo zbog toga da se bolje pozicionirate na SERP (rezultatima pretraga), no još je uvek daleko od uspeha na ovom polju.
 
Treba imati u vidu da mnogi sajtovi, pogotovo manji ili srednji domaći sajtovi, rangiraju zahvaljuljući razmeni linkova (prva metoda koja se koristila za manipulaciju rangiranja websajta na pretraživaču, a koju je Google sankcionisao), zahvaljuljući ubacivanju linkova u oglase, direktorijume… u suštini rangiraju se spamom.
 
spam
 
 
 

Budućnost


 
Svaka metoda je upotrebljiva ako se ona ne koristi za manipulaciju Google pretraživača, tj, ukoliko se ne koristi isključivo zato da se poboljša rang vašeg sajta na tom pretraživaču. Drugim rečima, ukoliko nešto radite kako bi doveli posetioce zainteresovane za sadržaj koji nudite, radite to slobodno i dalje, ma kako vam drugi govore da Google to ne voli. No, sve radite sa merom..
 
U budućnosti će se više graditi kvalitetni linkovi, i to održavanjem ličnog kontakta sa vlasnicima kvalitetnih sajtova, kao i pisanjem, snimanjem ili na bilo koji način kreiranjem kvalitetnog sadržaja koji će ljude da zanima i koji će oni rado da linkuju i podele sa svojom publikom.
 
Ovo ne znači da se slažem sa filozofijom “if you build it they will come“. Možete imati najbolji sajt na svetu, ali ukoliko niko za njega ne zna, niko ga neće ni posetiti.
 
 
 

Kako privući čitaoce i buduće mušterije, a pri tome poštovati smernice Google-a


 
Pre svega, izvršite istraživanje tržišta i procenite kolikom auditorijumu bi sadržaj koji kreirate bio zanimljiv, i koliki uticaj na širenje vašeg brenda taj auditorijum može da ima. Kada kreirate kvalitetan, interesantan, kontroverzan, humorističan, unikatan, sadržaj od pomoći ili onaj koji je zavistan od vremena (npr. ovaj post o dolasku PayPal-a u Srbiju ne bi bio zanimljiv nedelju dana kasnije), pronađite ljude kojima je taj sadržaj zanimljiv, i predstavite im ga. Ukoliko im je sadržaj koristan, logično je da će sami izabrati da linkuju ka vama i vašem sajtu kao kreatorima tog sadržaja (content).
 
 

Primer kreativnog sadržaja


 

 • Na primer, ukoliko se vaša kompanija bavi iznajmljivanjem automobila, možete napraviti interesantan infographic na kojem ćete slikovito prikazati kakva kola se i za koju cenu iznajmljulju u Srbiji u odnosu na inostranstvo, npr. Britaniju ili SAD.
 •  

 • Ako imate restoran, možete otvoriti Youtube kanal na kome ćete da postavite snimke glavnog kuvara kako daje savete iz svog bogatog iskustva. Slažem se, ovo verovatno ne bi svakog zanimalo, ali verujem da bi mnogi sajtovi kulinarske tematike rado linkovali ka takvom sadržaju, a ima i potencijal da na društvenim mrežama postane viralan.
 •  
  Will It Blend je šašava ideja, a postigla je ogroman uspeh.


   

 • Dobro osmišljene igrice koje su plasirane u pravom trenutku lako mogu postati viralni hit.
 •  

 • Društvo za zaštitu potrošača u Srbiji sigurno bi napravilo bum sa slikovitim prikazom cena robe široke potrošnje u Srbiji u odnosu na onu iz inostranstva, kao i sa poređenjem marži koje radnje ostvare tu vs tamo daleko.
 •  

 • Ukoliko imate neku zanimljivu akciju, možete jednostavno da kontaktirate ljude i zamolite ih da svoje čitaoce informišu o vašem događaju. Tako je nastao i ovaj tekst na mom blogu.
 •  

 • Jaki strani sajtovi povremeno o svoj trošak blogerima šalju svoj proizvod, npr. telefon ili video igru, šalju ih besplatno na putovanja ili na konferencije, kako bi zauzvrat ti poznati blogeri o njima pisali. To je nešto što mogu da priušte samo firme sa velikim budžetom.
 •  

 • Ako imate portal sa opisom igrica, napravite kontroverzan post u vezi neke popularne igrice. Na primer, ako se svima sviđa igra Diablo 3, vi napišite post zašto je to najgora igra svih vremena. Sigurno ćete upecati linkove ljudi zagriženih za igricu koji će hteti da dokažu kako vi niste u pravu.
   
  Ako mislite da ovo ne pali, daću vam jedan primer. Vlasnik DubTurb-a, jednog od najkvalitetnijih Clickbank proizvoda koji se koristi za pravljenje beatova, dobio je puno poseta tako što je jedna poznata ličnost iz te industrije (deadmau5) na Facebook-u u grupi sa više miliona ljudi “izreklamirala” DubTurbo na jako ciničan način. Rezultat je bio taj da je gomila početnika kupila DubTurbo.

 
 
Naravno, nemojte da se zaustavite na jednoj kampanji, već napravite još sadržaja koji će da ima drugu ciljnu grupu i drugu skupinu ljudi koje taj sadržaj zanima.
 
Na primer, mogli bi da pošaljete ponudu na blog poput mog na kome bi napisali članak i opisali vaša iskustva i rezultate za sajt i na kraju i za vaše poslovanje, koje ste postigli zahvaljuljući snimljenom video materijalu koji obiluje kulinarskim savetima majstora, ili na koji način vam se isplatilo napraviti interesantan infografik koji poredi stanje u vašoj industriji u Srbiji u odnosu na stanje industrije u inostranstvu.
 
Ovim putem uspećete kako u širenju svesti o vašem brendu, tako i u gradnji linkova koje Google nikada neće gledati kao na spam, i koji će uvek biti kvalitetni.
 
 
U suštini treba graditi sadržaj i odnose sa influenserima, a ne linkove. Sadržaj koji je ljudima interesantan, koji je kreativan, i koji će se svideti određenom segmentu populacija koja je u mogućnosti da sadržaj koji ste kreirali promovišu kroz svoje sajtove, blogove i društvene mreže, i time dotakne mnogo veći broj ljudi nego što ste vi mogli sami.
 
Ne brinite, mnogi će to uraditi ukoliko je sadržaj njima lično zanimljiv ili ukoliko zanima njihovu publiku.
 
To je put kojim ćete doći do prirodnih linkova.
 
 
 
U nekom narednom postu opisaću nekoliko načina na koje možete da tražite ljude koji bi bili zainteresovani za sadržaj koji ste kreirali. Takođe, opisaću i na šta sve treba obratiti pažnju kako bi bili sigurni da je sajt koji ste odabrali da kontaktirate – kvalitetan sajt. Na kraju, opisaću i kako sastaviti kvalitetan email vlasniku sajta sa kojim želite da uspostavite saradnju.
 
To sam zamislio da pišem u ovom članku, ali sam shvatio da bi uvod od oko 2000 reči bio zaista predugačak.
 
 
 
Nadam se da vam se ovaj tekst dopao. U tom slučaju, podelite ga sa prijateljima preko dugmića za deljenje na društvenim mrežama koji se nalaze malo ispod.
 
Lep pozdrav,
Igor

Comments
 1. Goran

  Pohvale za članak, jako lijepo sumirana današnja situacija sa SEO-m. Uglavnom, koliko sam ja svhatio, sve se svodi (i svodit će se u budućnosti) na to da se smanji manipulacija rangiranja stranice na Google tražilici i tko bude linkove gradio prirodnim putem (pogotovo ako čitatelji budu to sami dijelili po društvenim mrežama) – ne može pogriješiti i dobro će proći ukoliko je content dobar.

  Vjerojatno će i dalje ekipa uspjeti pronalaziti načine kako da izmanipuliraju algoritam ali to je sve tako kratkog vijeka da je upitno da li se uopće isplati zamarati time.

  Još jedna stvar me zanima samo. Da li ti Google update-i tipa Panda, Penguin itd. odmah zahvaćaju i lokalne rezultate ili se to uglavnom odnosi na stranice na engleskom jeziku?

  • Igor Tomić

   Pozdrav. Update zahvati sve sajtove, ali možda ne odmah.

   Primer:
   “About 2.3% of English-US queries are affected to the degree that a regular user might notice. The change has also finished rolling out for other languages world-wide. The scope of Penguin varies by language, e.g. languages with more webspam will see more impact.”
   http://www.mattcutts.com/blog/penguin-2-0-rolled-out-today/

   Isplati se i blackhat, itekako pametni ljudi se time bave. Ali i to treba znati kako raditi. 🙂

 2. Mike

  Bok, dali je ispravna ova statistika odnosa anchor linkova?

  linksmanagement.com/how_to_get_ranked_top_10_on_google/

  Ako nije, koliko bi trebao biti odnos ciljanog KWa i ostalih KWa? Koliki bi trebo biti odnos linkova na home page i ostale stranice (postove)?

  Dali je dobro raditi samo guest postove ili ih backlinkove valja miješati sa web 2.0, blog komentarima, forum profilima, article direktorijima?

  Koliko su dobri guest postovi sa ovih stranica ako mi je blog tech related?
  triag.org
  sizlotech.com
  webmaisterpro.com

  Oprosti ako ovo izgleda kao reklama, ovo nisu moji blogovi, ali lako bi mogao dobiti guestpost sa njih pa me zanima. Hvala na odgovorima

  Lijep pozdrav, Mike

  • IgorT

   Pozdrav Mike,

   Oko statistike odnosa anchora – pa prirodno je ono što je prirodno, zar ne? 🙂

   Link je prirodan onda kada donosi dodatnu vrednost napisanom tekstu. Svaki anchor je prirodan onda kada ima smisla, tj. kada daje neku naznaku čitaocu o tome šta će zateći na sajtu koji je linkovan tim anchorom. Common sense. 🙂

   Uvek je dobro imati linkove sa što više izvora. Prirodno. Nije prirodno imati linkove samo sa blog komentara, ili samo sa guest postova, ili samo sa forum profila ili samo sa article direktorijuma (ovo bih skroz izbacio).

   Nije prirodno ni “praviti” profile samo zarad linka. Ubaci link ka svom sajtu na profile foruma na kojima si aktivan, i to je to. Takođe, linkuj ka svom sajtu sa relevantnih blogova koje čitaš i na kojima možeš nešto da dodaš svojim komentarom.

   Što se tiče konkretno ovih sajtova – pa napravljeni su za guest postovanje. Stoga, izbegao bih ih. Doneli bi sigurno neke rezultate, ali je rizik veliki. Ovaj prvi koji si linkovao npr. ima po jedan link u svakom tekstu. Skroz neprirodno po meni, pogotovo za tech sajtove koji najčešće linkove daju i šakom i kapom.

   Druga dva sajta manje više ista priča.

   Generalno treba izbegavati sajtove koji nisu sajtovi kompanija ili “stvarnih” osoba (kada nema ni adrese a ni kontakta sem kontakt forme), sajtove koji imaju samo jedan link u postu, i još kada je taj link spammy anchor text, i sajtove koji imaju samo guest postove u sebi, bez originalnog sadržaja (npr. Cracked.com je izuzetak, a ima i dosta kompanija koje imaju blogove gde im pišu samo guest posteri, to je još kako tako ok).

   Naravno, ovo je sve moje mišljenje kako raditi dugoročne whitehat projekte, i ne mora da znači da sam u pravu.

 3. dr

  U konačnici će sve “opće prihvaćene” metode biti manje ili više obezvrijeđene. Kad google prestane sugerirati ljudima što je u trendu neće više biti potrebe za obezvređivanjem.
  Mislim da bi ljudi iz gogoole-a trebali manje pričati što je in a što aut, a više se fokusirati na ono što bi im trebao biti glavni posao a to je davanje najrelevantnijih rezultata pretraživanja.
  Plus, sa silovanjem svojih oglasa direktno su u koliziji sa vlastitim proklamiranim ciljem a to je davanjem “najrelevantnijih rezultata pretraživanja” jer korisnik od njihovih oglasa u prvi mah ne vidi ništa drugo.

  • IgorT

   Da, Google bi svoj pretraživač slabije rangirao na osnovu njihovih sugestija da se što manje oglasa drži above the fold.

   Ipak, privatna su kompanija, a svrha postojanja je zarada. Niko nas ne tera da koristimo Google na kraju krajeva. 🙂

 4. Uploaded

  Ovakvi blog komentari još uvijek znaju podići site i to jako dobro, pogotovo ako je konkurencija manja i do sad nisam primjetio da loše djeluju (bar meni). Koristim ih uglavnom na siteovima kojih mi nije toliko žao i u kombinaciji sa par forum potpisa (ali “kvalitetnih” i sa odgovarajućih foruma, sa accounta koji su stari i imaju puno postova), wiki linkova, i guest postova relativno brzo se mogu probiti na prve strane za neke manje tražene keyworde. Nakon zadnjeg pingvin updatea siteovi su mi ostali na prijašnjim pozicijama. Kombinacija linkanja sa domaćih i stranih siteova također dobro djeluje, mada sam kod par “SEO gurua” pročitao da to nije istina.

 5. IvanC

  Postavit ću ovdje pitanje za znalce SEO istraživanja jer sam sve više zbunjen od čitanja kojekakvih tekstova o ‘nofollow’ linkovima.
  Svi linkovi koji su na mom webu ( http://www.ic.ims.hr ) imaju svoju svrhu i s razlogom su postavljeni.
  Ima dosta internih linkova koji vode na teme unutar weba ali ima i nešto vanjskih linkova koji s obzirom na temu dodatno popunjavaju i prate tekst tutorijala.
  Nemam plaćenih linkova pa me zanima.

  – Jel dobro postaviti ‘nofollow’ link na svoj web ili ne?

  U samom početku izrade web stranice postavio sam neke web stranice koje sadrže grupu zanimljivih linkova određene tematike s ciljem da ih skupim na jedno mjesto.
  Prvenstveno pitam zbog ove web stranice (http://www.ic.ims.hr/linkovi/bolnice.html) i njoj sličnih a vezano za vanjske linkove.

  btw: je li dobro na ulaznu Homepage postaviit u HEAD ‘nofollow’ na interne linkove za jačanje PR same homepage?

  Je li dobro ili nije ovdje postaviti ‘nofolow’ link?
  s obzirom na sve ovdje prethodno rečeno kao i sličnih tekstova na netu.
  Ako je dobro postaviti ‘nofollow’ na ove vanjske linkove a da mi web ne dođe u sukob sa Google i smanji PR, je li dovoljno u staviti ‘nofollow’ ili baš na svali link (rel=”nofollow”)

  Inače PR mi je 3 do sada pri ovakvom stanju od 2005 god.

  • Igor Tomić

   Meni su svi interni linkoi dofollow.

   Za eksterne linkove – ako veruješ stranici ka kojoj linkuješ i misliš da je kvalitetna, ostavi dofollow. I stranice ka kojima linkuješ imaju značaj pri rangiranju tvog sajta.

 6. IvanC

  Nemam ja DoFollow u linku već jednostavan link tj. url adresa stranice. Konkretno linkao sam linkove na važnije bolnice u HR.
  npr:
  Pitam se jel trebam staviti ‘nofollow’ na te linkove, opet čitajući po internetu vidim da to zna biit kontra efektno i srušiti PR weba???

  Na homepage imam u HEAD-u slijedeće
  pa se pitam jel ovo dobro?

  • Igor Tomić

   Dofollow zapravo ne postoji, postoji samo rel=”nofollow”, ako se to ne stavi, linkovi su automatski follow ili dofollow. 🙂

   Ja ne bih staljvao rel=”nofollow” na linkove ka zvaničnim sajtovima bolnica.

   Za homepage mi nije najjasnije pitanje, ali deluje ok.

 7. IvanC

  Čitao sam da je poželjno na HOMEPAGE postaviti nofollow na svoje interne linkove da se ne rasipa PR prema ostalim stranicama. Koliko je ovo točno?

  ja imam u izborniku na homepage linkove na interne grupe tutorijala. Po tome svi ti linkovi bi trebali imati ‘nofollow’ ?

  • Igor Tomić

   Sve linkove nikako. Možeš staviti nofollow i noindex na npr. kontakt stranicu, nešto što ja uopšte ne želim da google indeksira. Nikako ne bih preporučio da staviš nofollow na svoje interne linkove.

   Možeš “ojačati” homepage ili neku drugu stranicu koja ti je bitna tako što ćeš sa više svojih internih stranica, sa onih sa kojih to ima smisla, linkovati ka homepage ili drugoj veoma bitnoj internoj straici.

 8. IvanC

  —————–CITAT Igor ———————
  Sve linkove nikako……Nikako ne bih preporučio da staviš nofollow na svoje interne linkove.
  ——————————————————–

  Igore sada sam zbunjen 🙁

  Ovo sam našao na web stranici
  seekandhit.com/blog/savjeti/kako-internim-linkovima-povisiti-pagerank/comment-page-1/#comment-37678
  Postao sam ali tamo se nitko ne javlja ili je web adacta?

  ————CITAT: —————–
  1.početna stranica: svi linkovi imaju nofollow atribut (glavnu stranicu želimo učiniti zbilja glavnom)
  2.sve ostale (pod)stranice: nofollow postavljen na interne i eksterne linkove, SAMO propuštamo link juice prema početnoj stranici
  3.rezultat: homepage ima najveći PageRank, kontroliramo PageRank prema internim i eksternim linkovima.
  —————————————–

  I što sad?

  • Igor Tomić

   Ivane, možeš da radiš šta god želiš. Ja nikako ne bih preporučio nofollow na interne stanice. Noindex na NEKE, tipa TOS, eventualno.

   Ova stranica koju si linkovao napisana je 2007. godine. Manipulacija Page Rankom je nešto na šta Google gleda kao na spam. Pošto je tvoja stranica verovatno dugoročni projekat, ne bih se igrao sa nofollow internih linkova i time prizivao Google da mi penalizuje sajt.

   Evo ti četiri videa od Matt Cuttsa (glavnog za Webspam u Google), koji odgovara na pitanja oko nofollow i internih stranica:

   http://www.youtube.com/watch?v=86GHCVRReJs

   http://www.youtube.com/watch?v=bVOOB_Q0MZY

   http://www.youtube.com/watch?v=4SAPUx4Beh8

   http://www.youtube.com/watch?v=unEML5n5vTo

   Što se tiče linkova ka bolnicama, ni njih ne bih nofollowao, jer jednostavno tim stranicama verujem. Ti stavi rel=”nofollow” na njih slobodno ako tako želiš.

   Razumem da si zbunjen jer se na netu nalaze svakojake protivrečne informacije, no moj odgovor si dobio, i ostače isti makar mi još X puta postavio isto pitanje. 🙂 Ali dodao bih da se ne treba uopšte skoncentrisati na page rank. On je samo jedan od stotine signala koje Google uzima u obzir. Pošto je bio jedini podatak koji nam Google otkriva, mnogi su mu pridavali (a to i dalje čine) previše važnosti.

   Uostalom, Google odavno nije updateovao page rank (tj. nama nije pokazao updateovane podatke), a verovatno će sve ređe to i raditi. Pre svega, jer PR ima sve manje značaja:

   http://youtu.be/M7glS_ehpGY

 9. dr

  Stvar je vrlo jednostavna, nofollow ide na one podstranice koje ne želiš pozicionirati na google. U to spadaju kategorije:
  kontakt,o nama,pravila korištenja..itd.

 10. Goksy

  Pozdrav svima, a posebno autoru ovog jako korisnog bloga,

  Inače, mene veoma zanima tematika oko direktorijuma članaka čak bih želeo i da pokrenem jedan takav projekat na globalnom tržištu, ali pojma nemam da li takvi projekti moraju ispunjavati neke posebne uslove. Ovde npr mislim na obavezu registrovanja firme, zatim pravne odgovornosti prema autorima i objavljivačima u slučajevima nepravilnog korišećenja i pritužbi jednih ili drugih i slično. Čitao sam About Us i Conditions nekih od popularnijih direktorijuma, ali nisam siguran da li su to samo formalne stvari. Vidim da iza pojednih stoje firme, dok se za neke druge ne zna ko su, šta su i čjiji su ili bar ne postoje takvi podaci. Takođe vidim da neki u uslovima korišećenja odriču odgovornost od sadržaja i posledica korišćenja ali ipak pominju sud kao mesto rešavanja nesporazuma, zlopotreba autroskih prava i sl. Meni tu nije jasno da li to predstavlja samo upozorenje na mogueće probleme dok kasnije nesporazume rešavaju autori i objavljivači ili je u takvim situacijama pokretač direktorijuma taj koji mora da učestvuje u raspetljavanju situacija i sl? Ima toga još dosta ali ne bih baš da smaram.

  Izvinjavam se na možda malo zbrdazdilisanim pitanjima ali ako ima raspoloženih da mi osnovnim smernicama pomognu da počnem bio bih veoma zahvalan na tome.

 11. Uros

  Zdravo,

  Vidim da je tema dosta stara, cak 7 godina a ja tek krenuo da ucim seo pre dve godine 🙂

  Zanima me da li neko zna koji sajtovi daju guest postove(prodaju)?

  Hvala unapred.

ADD YOUR COMMENT